Ουκρανία: Οι Ρώσοι παραδέχονται ότι υποχωρούν – Τα «μικρά πυρηνικά» του ΠούτινΣε νέα φάση περνάει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων και την ανακατάληψη στρατηγικών πόλεων στις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσαρτώνται σε αυτήν.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο, μίλησε στις «Συνδέσεις» για τις τελευταίες εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου καθώς και τον φόβο χρήσης πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους.

«Από τις 6 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση του Κιέβου, παίρνει πλέον νέες διαστάσεις.

»Σχεδόν όλη η περιφέρεια του Χαρκόβου έχει ανακαταληφθεί από τους Ουκρανούς, υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικές επιτυχίες προς την Χερσώνα αλλά και προς το Ντονμπάς.

»Πριν από λίγες ημέρες οι Ουκρανοί κατέλαβαν την πολύ σημαντική στρατηγικά πόλη – λιμάνι Λιμάν, απειλώντας πλέον όλο το ρωσικό μέτωπο του στρατού από την πλευρά του Ντονμπάς» δήλωσε ο Ελληνο-ουκρανός δημοσιογράφος στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθιερωμένο μήνυμά του, μίλησε για αρκετά γρήγορη και δυνατή προώθηση του ουκρανικού στρατού.

Μιλώντας για την σημερινή ημέρα αποκάλυψε ότι ξεκίνησε επιθέσεις με ιρανικά drones, έξω από το Κίεβο, τα οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πλέον σε καθημερινή βάση.

Σε ποια μέτωπα επανακτούν εδάφη οι Ουκρανοί
«Τις τελευταίες μέρες έχουν ανακαταληφθεί οκτώ κατοικημένες περιοχές στη Χερσώνα, ανεπίσημα αρκετά περισσότερες.

»Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που παρουσιάζει ο ρωσικός στρατός.

»Ουσιαστικά από την πρώτη μέρα του πολέμου, για πρώτη φορά δημοσίως ρωσικές πηγές παραδέχονται ότι υποχωρούν.

»Νωρίτερα έκαναν λόγο για κινήσεις καλής θέλησης και για αναδιάταξη του στρατού κλπ», σχολίασε σχετικά με την επέλαση των Ουκρανών στα μέτωπα του πολέμου.

Όσον αφορά τους 200.000 Ρώσους νεοσυλλέκτους, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν μετά από την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν διευκρίνισε ότι ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου ενώ κάποιοι ήδη έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και δείχνουν ρωσικά τραίνα να μεταφέρουν στην Ουκρανία οπλισμό που εικάζεται ότι είναι πυρηνικά όπλα και τον φόβο που διακατέχει όλο τον κόσμο ο Κώστας Ονισένκο τόνισε ότι αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί έντονη ανησυχία.

«Η Ρωσία έχει δείξει στο πεδίο της μάχης ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

»Γι’ αυτό και επανέρχεται διαρκώς, πολύ έντονα στο θέμα της πυρηνικής απειλής, που ο Ρώσος πρόεδρος το ανέφερε στο πρόσφατο διάγγελμά του» είπε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία «τα μικρά πυρηνικά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν προτού να χρησιμοποιηθούν.

»Αυτό δημιουργεί μια αρκετά μεγάλη αναστάτωση στην Ουκρανία.

»Υπάρχουν και εκείνοι που προμηθεύονται τα χάπια ιωδίου καλίου, που είναι η πρώτη βοήθεια σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής πυρηνικής ενέργειας».

Και όπως τόνισε, πολλοί Ουκρανοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη μη χρήση πυρηνικών όπλων στην αντίδραση της Δύσης, ελπίζοντας ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.