Βelharra: To κρυφό χαρτί των νέων ελληνικών φρεγατών και πως κλείνει όλος ο εναέριος χώρος για τους ΤούρκουςΒelharra: To κρυφό χαρτί των νέων ελληνικών φρεγατών και πως κλείνει όλος ο εναέριος χώρος με τους νέους Aster 30.

Πρόκειται για τους Aster 30 Block 1NT, με πλήρη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα με επίγεια και ναυτικά συστήματα, ικανούς να αντιμετωπίσουν και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (έως εμβέλεια 1.500 χλμ).

Επί του παρόντος, ο Aster 30 είναι ο πύραυλος των συστημάτων PAAMS σε γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες (σ.σ. όπως οι ελληνικές Belharra).

Το ιταλικό ναυτικό έχει επιλέξει συστήματα Aster βασισμένα στο Aster 30 Block 1NT για τα πέντε νέα πλοία του.

Ίσως, μέχρι να έρθει η πρώτη ελληνική φρεγάτα, οι πύραυλοι αυτοί να είναι και προς… ελληνική χρήση για την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ ή αεροσκάφη που θα γίνουν πιο γρήγορα, «περισσότερο στελθ και πιο ευέλικτα τα επόμενα χρόνια».

Tην ίδια ώρα, προχωράει το ισραηλινό αντι-drone σύστημα για τα νησιά, με το Spyder να είναι το επικρατέστερο για να επιλεχθεί από τα κυπριακά επιτελεία (σ.σ. σε πρώτη φάση) ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα λόγω των Patriot και S-300 εξετάζει μόνο το θέμα ή της αναβάθμισης των Patriot ή της αγοράς των γαλλικών συστημάτων SAMP/T (επίγεια έκδοση των Aster 30 των Belharra).

Νεότερη Παλαιότερη