''Kayı''- Τα νέα πυρομαχικά των Τουρκικών UAV- Μέτρα προστασίας Ελληνικών μικρονήσων-βραχονησίδων



Τα πυρομαχικά Kayı έχουν βεληνεκές 25 χιλιομέτρων

Το Kayı, είναι το νέο οπλικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επανδρωμένες/μη επανδρωμένες εναέριες πλατφόρμες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η TÜBİTAK SAGE, παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο οπλικό σύστημα Kayı, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία επανδρωμένων/μη επανδρωμένων εναέριων πλατφορμών με τα χαρακτηριστικά και τη γκάμα προϊόντων του, στην κατηγορία πυρομαχικών ελεύθερης πτώσης.

Η μονάδα ελέγχου πυρός σε πραγματικό χρόνο που είναι ενσωματωμένη στο σύστημα πολλαπλών αεροσκαφών εντός του οπλικού συστήματος, έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίζει την επίθεση με περισσότερα από ένα πυρομαχικά.

Το Kayi 30, μέλος της οικογένειας Kayi Guided Miniature Munitions, ζυγίζει 30 κιλά και έχει μήκος 100 εκατοστά. Το Kayı 50 ζυγίζει 50 κιλά και έχει μήκος 130 εκατοστά.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου TÜBİTAK SAGE Gürcan Okumuş, δήλωσε ότι ενώ τα UAV αναπτύσσονται, η επέκταση της οικογένειας πυρομαχικών κάτω από αυτά έχει αποκτήσει σημασία.

«Αυτά τα πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε UAV, αλλά το επόμενο διάστημα, για παράδειγμα, μπορούν να μεταφερθούν σε πολλαπλές μονάδες στον κλειστό εσωτερικό σταθμό του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως πυρομαχικά UAV. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά σε οποιαδήποτε πλατφόρμα», ανέφερε.

Μέτρα προστασίας μικρονήσων-βραχονησίδων

Η Τουρκία πραγματοποιώντας συνεχείς υπερπτήσεις UAV της ,ημέρα και νύχτα σε Κανδελεούσα και Κίναρο, δείχνει τις προθέσεις-προτιμήσεις της, σε μικρονήσους-βραχονησίδες, εστιάζοντας  σε ένα νοητό ορθογώνιο που εκτείνεται από την χερσόνησο της Κνίδου (Ντάτσα)-Νισύρου-Κανδελεούσας  Τριανήσια- Σύρνα-Μικρός και Μεγάλος αδελφός- Ανατολικά Αστυπάλαιας- Κίναρος-Μαύρα-Λεβίθα- Λειψοί- Αρκιοί-Αγαθονήσι -Didym στα μικρασιατικά παράλια.

Κως-Ψέριμος-Φαρμακονήσι-Καλόλιμνος-ΙΜΙΑ-Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, αποτελούν τα κοντινότερα νησιά προς τα μικρασιατικά παράλια σε αυτό το ορθογώνιο που προαναφέραμε, με Κάλυμνο-Λέρο και Πάτμο να περικλείονται σε αυτό.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο του, επισήμανε  οτι νησίδες-βραχονησίδες μας θα πρέπει να καλύπτονται-προστατεύονται με πολλαπλά μέσα και τρόπους. 

Αυξημένα μέσα επιτηρήσεως  θαλάσσιας επιφανείας  και αέρα (ρανταρ κυρίων νήσων, UAV,  USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού , κλπ) αλλά  και από μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή  υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.

 Eνοποιημένη αντιαεροπoρική άμυνα, με επικαλυπτόμενη αντιαεροπορική προστασία από αντιαεροπορικά  μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς από παρακείμενη κύρια νήσο και με MANPADS από την φρουρά της μικρονήσου.

Ενίσχυση των φρουρών μικρονησίδων μας στο Αιγαίο, με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα (MANPADS) και επικάλυψή της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.

Ειδικότερα τα MANPADS αναγκαιούν μαζί με το anti-drone σύστημα, για την κατάρριψη των τουρκικών UAV και ελικοπτέρων επιθετικών και μεταφορικών, τα οποία αναμένουμε να χρησιμοποιήσει κατά κόρον  η Τουρκία στη φάση της επίθεσης της, αλλά και συνδυαστικά με ΠΕΠ αλλά και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πχ. Koral, που θα έχει εγκαταστήσει στα μικρασιατικά παράλια.

Προώθηση των Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων, τα οποία είναι κατάλληλα για την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων.

Δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης πυροβολικού από γειτονική νήσο, πολεμικό ναυτικό ή πολεμική αεροπορία, καθώς και διάθεσης μέσων στα κύρια νησιά μας (ελικόπτερα, φουσκωτά σκάφη) για μεταφορά ενισχύσεων από νήσο σε νήσο εφόσον κριθεί απαραίτητο, ιδίως φορητών αντιαεροπορικών (MANPADS) και αντιαρματικών.

Συνεπώς, ενέχει πολύ μεγάλη σημασία η ύπαρξη αξιόπιστων και ασφαλών επικοινωνιών των παραπάνω εμπλεκομένων με τη φρουρά της μικρονήσου.

Οι Εθνοφύλακες μας τέλος, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα και την τελευταία πτύχωση του εδάφους και τον τελευταίο όρμο, αποτελούν σημαντικότατη πτυχή της άμυνας μικρονήσων μας, μαχόμενοι υπέρ "βωμών και εστιών".