Επικίνδυνη τροπή της ραγδαίας αύξησης των δυνατοτήτων των τουρκικών UAV για την Ελλάδα



Είναι προτιμότερο η Ελλάδα να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα  $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να έχει 1670 drones, αφού σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές π.χ ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια.

"Η Τουρκία θα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης: Οδεύουμε προς ένα πολύ διαφορετικό σημείο στα SİHA", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Σημαντικές δηλώσεις έκανε ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan, Μουράτ Ίκι, για τα συστήματα SİHA και για άλλα προϊόντα της εταιρείας του, απαντώντας  σε ερωτήσεις στο CNN TÜRK, λέγοντας:

"Η Roketsan είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1988, κυρίως για την ενίσχυση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνέχισε να αναπτύσσεται από την ίδρυσή της. Συμβάλλει σημαντικά στις εξαγωγές της χώρας μας. Είναι ένα από τα 3 μεγαλύτερα ιδρύματα Ε&Α στην Τουρκία. Φέτος εκπροσωπεί τη χώρα μας στην 86η θέση ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του κόσμου. Στόχος μας είναι ένας κύκλος εργασιών άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2025.

Στην πραγματικότητα, ως κάποιος που πέρασε όλη του τη ζωή στην αμυντική βιομηχανία, όταν κοιτάζω την εξέλιξη της, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, με την υποστήριξη του Προέδρου μας, λέω ότι  έχει αποκτήσει πολύ σοβαρή δυναμική. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Roketsan είναι ότι  επενδύουμε όχι μόνο σε τεχνολογίες πυραύλων, αλλά και σε πολλά άλλα συστήματα.

Προσπαθούμε να προσθέσουμε τους καλύτερους  στην ομάδα μας ως συνεργάτες. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι σημαντικά για εμάς. Προσλαμβάνουμε φίλους που είναι αποφασισμένοι να μάθουν και να πραγματοποιήσουν μελέτες που θα δείξουν το ταλέντο και την εμπειρία τους.

Στους αγώνες κατά τη διάρκεια του TEKNOFEST προκύπτει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Έχουμε επίσης πολλούς συμπαίκτες εδώ. Λόγω της δουλειάς που έχουμε κάνει, πρέπει να έχουμε προσωπικό με μεγάλη εμπειρία.

Η Roketsan είναι πραγματικά ένας διακεκριμένος θεσμός της χώρας μας. Τα προϊόντα Roketsan είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται παντού, εισήλθαν σε αυτές τις αγορές με ανταγωνισμό και έλαβαν πολύ θετικά σχόλια από τους χρήστες τους.

Πρόκειται για  συστήματα που μπορούν να χτυπήσουν το στόχο σημειακά χωρίς να βλάψουν φιλικά και αδερφικά "στοιχεία". 

Τα "έξυπνα" πυρομαχικά είναι πυρομαχικά που  επιτρέπουν να καταστρέψουμε την απειλή στην πηγή της. Το χρησιμοποιούμε για να πλήξουμε σημειακούς στόχους. Συστήματα που είναι ανθεκτικά στην παραβίαση και που μπορούν να βρουν τον στόχο τους ανεξάρτητα από παρεμβολές. Οι αισθητήρες είναι πολύ σημαντικοί. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Roketsan είναι η χρήση αυτών των αισθητήρων. Έχουμε περισσότερους από χίλιους επιχειρηματικούς συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Για να υλοποιηθούν τα συστήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα χρειάζονται ιδρύματα εξειδικευμένα σε κάθε τομέα. Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εταιρειών που κινούν το σύστημα μαζί μας.


Τα προϊόντα της Roketsan είναι προϊόντα που έχουν βρει το δρόμο τους σε όλο τον κόσμο, από την Άπω Ανατολή έως την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή ζήτηση στην Κεντρική Ασία, την Αφρική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως γνωρίζετε, δεδομένου ότι τα συστήματα που παράγουμε είναι ευαίσθητα συστήματα, οι χώρες δεν θέλουν να δηλωθεί η αγορά τους ανοιχτά. Οι χώρες συνεργασίας μας, είναι φιλικές και αδελφικές χώρες. Το γεγονός ότι καλύπτουμε μερικούς από τους πόρους Ε&Α που χρειαζόμαστε με τις εξαγωγές μας δίνει  μεγαλύτερα περιθώρια.

Οι κυρώσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε αυτά τα συστήματα. Μπορούμε να πούμε ότι οι κυρώσεις παρέχουν περισσότερο όφελος παρά ζημιά στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα με τον τρόπο που θέλουμε στη χώρα μας. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα και από εδώ και πέρα ​​θα το πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Τα Τουρκικά SIHA

Τα Τουρκικά SİHA προσελκύουν σοβαρά την προσοχή στην Τουρκία και στον κόσμο. Η Τουρκία οδεύει προς ένα πολύ διαφορετικό σημείο. Οδεύει προς την απόκτηση ηγετικής θέσης στον κόσμο, όσον αφορά τα SİHA και τα  έξυπνα πυρομαχικά. Έγινε παγκόσμιος ηγέτης σε ορισμένα τμήματα. Μπορούμε να το σκεφτούμε ως έναν τομέα που σταδιακά αυξάνει το μερίδιο αγοράς του.

Οι μικροί μας φίλοι-συνεργάτες  αποκτούν μεγάλη εμπειρία. Βλέπουμε κάθε συνεργάτη μας να φεύγει από το Roketsan ως αγνοούμενο. Είμαστε μακριά από το σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας αυτών των απωλειών. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς, η διαρροή εγκεφάλων, αλλά δεν είναι μια κατάσταση που θα μας αποτρέψει από τις δραστηριότητες μας. Κάθε ένας από τους μηχανικούς μας είναι πολύτιμος για εμάς.

Σύστημα Αεράμυνας

Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για την έννοια της αεράμυνας. Με πολυεπίπεδο τρόπο, αναφέρεται ως το  σύστημα εκείνο  στο οποίο τα επικαλυπτόμενα συστήματα συνεργάζονται, ακριβώς όπως ένα λάχανο.

Όταν τα συνδυάσετε όλα αυτά, θα έχετε ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας.

Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα  είναι ένα από τα σημεία που φέρνουν διαφορετική τεχνολογία.

Χάρη στις προσπάθειες όχι μόνο της Roketsan, αλλά και όλων των εταιρειών μας, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. 

Το SIPER θα είναι το σύστημα αέρα μεγάλης εμβέλειας μας.

Λοιπά πυρομαχικά

Όπως γνωρίζετε, ο πύραυλός μας Atmaca μπήκε στο απόθεμα TAF πριν από λίγο. Διαθέτουμε συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε απειλές που μπορεί να έρθουν στη χώρα μας.

Λέμε τον μικρό αδερφό του Atmaca, το Çakır, ως το άτακτο παιδί του Roketsan, ένα σύστημα που μπορεί να βρει τον στόχο του ότι κι αν γίνει. Θα προκύψει ένα σύστημα που θα χρησιμοποιείται από όλες τις πλατφόρμες.

Η πρώτη δοκιμή βολής του Çakır θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους. Σοβαρές μελέτες γίνονται και σε θαλάσσια οχήματα. Ο Çakır θα χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως πύραυλος κατά πλοίων. Θα προκύψει μια πολύ πιο σοβαρή ικανότητα.

Οι αντιαρματικοί πύραυλοι μπορούν να ενσωματωθούν σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Το MAM-L είναι ένα από τα κορυφαία πυρομαχικά στον τομέα του στον κόσμο. Έχει αυτονομία πάνω από 16 χιλιόμετρα. Η οικογένεια των ΜΑΜ είναι η κύρια δύναμη κρούσης των SİHA. Κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο διαστημικός αγώνας

Ο διαστημικός αγώνας είναι ένας αγώνας όπου η χώρα μας δεν βρίσκεται στο σημείο που της αξίζει. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή κούρσα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το διάστημα.

Είναι ένας τομέας όπου επενδύουν όλες οι χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν. Η Τουρκία είχε το καθήκον της ανεξάρτητης πρόσβασης στο διάστημα. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Roketsan έχει εφαρμόσει πολλές τεχνολογίες. Κατασκευάσαμε το πρώτο μας όχημα για να φτάσει στο διάστημα με τη δική μας τεχνολογία.

Το 2018, ξεπεράστηκε το όριο των 130 χιλιομέτρων. Το 2023, η Τουρκία στοχεύει να φτάσει τα 300 χιλιόμετρα στο διάστημα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι η Roketsan συγκαταλέγεται στις πρώτες 100 αμυντικές εταιρείες Παγκοσμίως και χρησιμοποιεί μεταπτυχιακούς απόφοιτους για τη στελέχωσή της, ενώ παρά τη διαρροή ορισμένων μετά από απόκτηση σχετικής εμπειρίας, εντούτοις μπορεί ως εταιρεία να πετύχει τους πολλούς στόχους της.

Η Ελληνική πολεμική βιομηχανία υπολείπεται της Τουρκικής, με αποτέλεσμα η χώρα μας να προβαίνει  στην αγορά οπλικών συστημάτων από φιλικές χώρες, όπως ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ κατά κύριο λόγο, αλλά και την Ευρωπαϊκή PESCO, στην οποία σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να συμμετέχουμε σε πολλά project, ως αντιστάθμισμα.

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ από την Ελλάδα, οπλισμένων UAV, USV, drone καμικάζι, σε μεγάλους αριθμούς, ως αντιστάθμισμα του "τουρκικού καλπασμού" στα SIHA, πριν να είναι αργά.

Καλά είναι τα anti-drone συστήματα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι  αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεματικότητάς του.

Είναι προτιμότερο κατά την εκτίμησή μας η Ελλάδα να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων  Αμερικανικών F-16 BLOCK70,   κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα  $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να έχει 1670 drones, αφού πάλι σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές το ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρονική περίοδος στο πέρασμα της Ιστορίας, χαρακτηρίζεται από ένα νέο οπλικό σύστημα το οποίο κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη της νίκης έναντι του αντπάλου.

Αυτό είναι τώρα τα Drones, αφού οι  πόλεμοι σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως στην Ουκρανία, αποδεικνύουν ότι σημαντικότατος παράγοντας επίτευξης της νίκης είναι η μαζική σε τόπο και χρόνο χρήση τους.