Ελληνοτουρκικά: Τι αλλάζει με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια – Γι αυτό «τρελαίνεται» ο Ερντογάν



Ο Πτέραρχος Ιατρίδης αναφέρθηκε στο τι θα αλλάξει εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ελληνοτουρκικά: Στο θέμα που έθιξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην χθεσινή (7/11) του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, με το πότε και αν η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, πήρε θέση ο Πτέραρχος Κωνταντίνος Ιατρίδης.

Θυμίζουμε ότι στις 20/1/2021, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγαιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: «Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε»,

Το βράδυ της Δευτέρας (7/11) ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου αναφερόμενος στην πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης: «Θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε», συμπλήρωσε δε ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού».

Αναφορικά με το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία – δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την exxon mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Πάνω στο σημασία της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αναφέρθηκε ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra News,

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα καθίσει να συζητήσει για το αν τα νησιά είναι ελληνικά ή όχι. Το θέμα είναι ένα. Αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας το οποίο η Τουρκία δεν το έχει αναγνωρίσει, αλλά παράγει Εθνικό αποτέλεσμα. Επόμένως εκεί θα πρέπει να σταθούμε. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν μερικές φορές μπλοφάρει. Ακόμη και να πάμε στη Χάγη για τα θέματα αυτά, όπως λέει ότι η θέλει η Τουρκία, δεν θα το δεχτεί. 

Γιατί ακόμη και να πάμε σε αυτά δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τη Γαλάζια Πατρίδα, που η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι μια επιδίωξη της Τουρκίας, είναι μια στρατηγική της Τουρκίας. Επομένως θα χαλάσει όλα τα σχέδιά της. Κι αν το δεχτούμε θα φανεί ότι η είναι μπλόφα από την Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να πάμε σε μια διμερή συμφωνία, δεν θέλει νομική λύση, θέλει μια πολιτική λύση για να ενδώσει η Ελλάδα, στην ουσία να συνθηκολογήσει, χωρίς πόλεμο, σε αυτά τα οποία θέλει η Τουρκία. Ε και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και κανείς Πρωθυπουργός δεν θα συζητήσει αυτά τα θέματα».