Συμμαχία κατά Τουρκίας-Πακιστάν από Ινδία-Αίγυπτο-Πάει Ν. Δελχί ο Σίσι-Έρχονται στρατιωτικές συμφωνίεςΗ Ινδία δεν φιλοξένησε ξένο ηγέτη ως επικεφαλής προσκεκλημένο κατά τη διάρκεια των τελετών για την Ημέρα της Δημοκρατίας το 2021 και το 2022 λόγω της πανδημίας Covid-19. Η Ινδία κάλεσε τώρα τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi να είναι ο κύριος προσκεκλημένος στην τελετή για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην εθνική πρωτεύουσα στις 26 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Το Νέο Δελχί απηύθυνε πρόσκληση στον 68χρονο στρατιωτικό ηγέτη, καθώς επιθυμεί να προσθέσει νέα ώθηση στην αμυντική συνεργασία Ινδίας-Αιγύπτου με κοινές πολεμικές ασκήσεις και μια προτεινόμενη εξαγωγή 70 ελαφρών αεροσκαφών Tejas που κατασκευάζονται από την Hindustan Aeronautics Limited (HAL), με έδρα το Bengaluru, στην Αραβική Δημοκρατία που εκτείνεται στη βορειοανατολική Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar είχε επισκεφθεί το Κάιρο τον περασμένο μήνα και είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry. Είχε επίσης καλέσει τον Σίσι και του παρέδωσε «ένα προσωπικό μήνυμα» από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Μια επίσημη πρόσκληση από τον Πρόεδρο Droupadi Murmu προς τον ομόλογό της στην Αίγυπτο έχει επίσης σταλεί στο Κάιρο, δήλωσε στο DH πηγή στο Νέο Δελχί.

Ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh είχε επίσης επισκεφθεί το Κάιρο στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Είχε επίσης καλέσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Ο ίδιος και ο ομόλογός του στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι συμφώνησαν να προσδιορίσουν προτάσεις για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της Ινδίας και της Αιγύπτου και αντάλλαξαν απόψεις για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Singh και ο Zaki είχαν υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) είχε στείλει τρία αεροσκάφη Su-30MKI, δύο αεροσκάφη C-17 και 57 προσωπικό για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας στη Σχολή Όπλων της Αιγυπτιακής Αεροπορίας στη Δυτική Αεροπορική Βάση του Καΐρου από τις 24 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου φέτος.

Η Ινδία δεν φιλοξένησε ξένο ηγέτη ως επικεφαλής προσκεκλημένο κατά τη διάρκεια των τελετών για την Ημέρα της Δημοκρατίας το 2021 και το 2022 λόγω της πανδημίας Covid-19.

Εάν ο Σίσι αποδεχτεί την πρόσκληση, θα είναι ο πρώτος ηγέτης από το Κάιρο που θα φιλοξενηθεί στο Νέο Δελχί ως ο κύριος προσκεκλημένος στην τελετή της Ημέρας της Δημοκρατίας, αν και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών έχουν ιστορία 75 ετών. Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας, Jawaharlal Nehru, και ο δεύτερος Πρόεδρος της Αιγύπτου, Gamal Abdel Nasser, είχαν ιδρύσει το Κίνημα των Αδεσμεύτων το 1961, μαζί με τον Πρόεδρο Josip Broz Tito της Γιουγκοσλαβίας, τον Πρόεδρο Kwame Nkrumah της Γκάνας και τον Πρόεδρο Sukarno της Ινδονησίας.

Το Νέο Δελχί κινήθηκε πρόσφατα για να αναβιώσει τη συνεργασία του με το Κάιρο σε στρατιωτικά αεροσκάφη, με την προσφορά της HAL για 70 Tejas LCA για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία και τη δημιουργία κοινών εγκαταστάσεων παραγωγής στην Αίγυπτο. Η Ινδία πρόσφερε επίσης στην Αίγυπτο ελικόπτερα που αναπτύχθηκαν από την HAL.

Η Αίγυπτος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ινδίας στην Αφρική. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ινδίας-Αιγύπτου άγγιξαν το υψηλό ρεκόρ των 7,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021-2022. Η επένδυση από την Ινδία στην Αίγυπτο ξεπερνά τα 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Πάνω από 50 ινδικές εταιρείες είναι ενεργά παρούσες στην Αίγυπτο σε μια σειρά τομέων, όπως η μεταποίηση, τα χημικά, η ενέργεια, οι υποδομές και το λιανικό εμπόριο.

Tι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύονται καινοτόμοι συνασπισμοί για την αντιμετώπιση διακρατικών ζητημάτων, όπως φάνηκε πρόσφατα με την ομάδα Quad και Ισραήλ-Ινδίας-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ηνωμένες Πολιτείες «I2U2».

Η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας θα μπορούσε να προσθέσει ένα σημαντικό νέο στοιχείο σε αυτόν τον ιστό αλληλοεπικαλυπτόμενων συνασπισμών. Οι δυνατότητες για τριμερή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας πηγάζουν από τα συγκλίνοντα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Και οι τρεις χώρες είναι θαλάσσια έθνη που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη σταθερότητα του υπερωκεάνιου χώρου που εκτείνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως τον Ινδο-Ειρηνικό. Η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ινδία έχουν ήδη δημιουργήσει ισχυρές διμερείς εταιρικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Από τη δεκαετία του 1990, το Παρίσι και το Νέο Δελχί κατάφεραν να αναπτύξουν μια βαθιά στρατηγική συνεργασία σε βασικούς τομείς ασφάλειας, όπως η ναυτιλία, το διάστημα, ο κυβερνοχώρος, καθώς και οι αμυντικές προμήθειες.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας θα μπορούσε να ενταχθεί στον συνασπισμό Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας, αφού και με τις τρείς χώρες διατηρεί άριστες σχέσεις, ανοίγοντας παράλληλα μια πολύ σημαντική οδό συνεργασίας, αυτής της μέσω Αιγαίου Πελάγους-Βαλκάνια-Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και αντίστροφα

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Αίγυπτος-Ινδία δημιουργούν έναν άξονα συμμαχίας και συνεργασίας, έχοντας ως αντιπάλους τους την Τουρκία και το Πακιστάν.

Ο Ερντογάν είναι εκείνος που έφερε στην Ανατολική Μεσόγειο Πακιστανικά πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις της χώρας αυτής στα μικρασιατικά παράλια, ενώ μαχητικά της εν λόγω χώρας μετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία, προεξεχούσης της “Anatolian Eagle”