“Θανατηφόρα” κουρδικά αντίποινα: Η τουρκική στρατιωτική βάση στη βόρεια Συρία δέχεται επίθεσηΗ Ρωσία ζήτησε από τις SDF να εγκαταλείψουν μεγάλα τμήματα της Βορειοανατολικής Συρίας για να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή.

Με την αεροπορική  επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις σε Βόρειο Ιράκ και Συρία κατά στόχων " βάσεων Κούρδων τρομοκρατών", λόγω της βομβιστικής ενέργειας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους Τούρκους από μια γυναίκα καταγόμενη από την Συριακή επαρχία  Αφρίν, ενώ η εντολή δόθηκε από το Κομπάνι.

Το μεν Αφρίν υπενθυμίζουμε ότι, ήταν Συριακή επαρχία κατοικούμενη από Κούρδους στην συντριπτική πλειοψηφία και η οποία καταλήφθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους  Σύριους τουρκόφιλους μισθοφόρους το 1018, ενώ το Κομπάνι είναι αυτόνομη κουρδική περιοχή εντός της Συριακής επικράτειας, την οποία ανακατέλαβαν οι Κούρδοι από τους τρομοκράτες του ISIS.

Ο  Στρατηγός Mazloum Kobane Abdi, Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει χάος σε όλα τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κουρδικές πολιτοφυλακές και δυνάμεις του συριακού στρατού στόχευσαν την τουρκική στρατιωτική βάση στο χωριό Νταμπίκ, στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου με βλήματα πυροβολικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί αναφορά για  θύματα από την επίθεση.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που στηρίζονται σε αυτές έχουν, με τη σειρά τους, στοχεύσει τα προάστια δύο χωριών που βρίσκονται στην περιοχή Sharran, βορειοδυτικά του Χαλεπίου. 

Ο τουρκικός στρατός, έχει εντείνει τις αεροπορικές και πυροβολικές του επιθέσεις στις βόρειες περιοχές της Συρίας, από την περασμένη εβδομάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να συνεχίσει την επίθεσή της με στόχο την «εξάλειψη των τρομοκρατικών βάσεων», στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Ο  Ερντογάν επίσης,  είχε επισημάνει την πιθανότητα συμμετοχής χερσαίων δυνάμεων στην τουρκική επίθεση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

Αποτροπή μιας νέας χερσαίας εισβολής από την Τουρκία
Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), να αποσυρθούν από μεγάλα τμήματα από τη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας, για να αποτρέψουν μια νέα χερσαία εισβολή από την Τουρκία.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας στη Συρία, υπέβαλαν το αίτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές των SDF στο αεροδρόμιο al-Qamishli, στη βόρεια ύπαιθρο της al-Hasakah στις 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης πολλοί Σύροι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, οι Ρώσοι αξιωματικοί προειδοποίησαν τις SDF ότι η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Οι αξιωματικοί συνέχισαν να ενημερώνουν τους Κούρδους διοικητές ότι, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουν την περιοχή από μια νέα εισβολή, θα είναι οι SDF να αποσυρθούν 30 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία, μέχρι τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ4. Οι αξιωματικοί επιβεβαίωσαν ότι το  5ο Σώμα του Συριακού Αραβικού Στρατού είναι έτοιμο να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, έχουν στόχο την δημιουργία "Buffer zone" μεταξύ των συνόρων της και του αυτοκινητόδρομου στρατηγικής σημασίας Μ4, σε όλο το μήκος του ανατολικά του Ευφράτη, στην οποία στη συνέχεια θα εγκαταστήσουν μη Κούρδους Σύριους εκτοπισμένους επιχειρώντας δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής.

Παρά τις απειλές της Τουρκίας, οι SDF απέρριψαν το ρωσικό αίτημα να αποσυρθούν. Οι διοικητές των SDF δήλωσαν ότι, είναι καλά προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε νέα εισβολή και συνέχισαν καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν ήδη τις δικές τους προσπάθειες, για να αποτρέψουν μια νέα τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στη Συρία, Νίκολας Γκρέιντζερ, φέρεται να ζήτησε από τις SDF να προβούν σε παραχωρήσεις που θα αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Ωστόσο, η ομάδα δεν έχει ακόμη αποδεχτεί. Μία από τις παραχωρήσεις, φέρεται να είναι η απόσυρση από τη συνοριακή γραμμή.

Η αυστηρή στάση των SDF και η απροθυμία τους να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση, θα μπορούσε να ενισχύσει την υπόθεση της Τουρκίας μπροστά στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νέα χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.