Νέα εξοπλιστικά προγράμματα για την Εθνική Φρουρά



Ένας σημαντικός αριθμός νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης, δήλωσε την Τρίτη ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Ταξίαρχος Μάριος Φλωρίδης.

Μιλούσε κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής, λόγω της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, για την εορτή το Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην αεροπορική βάση Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Στην ημερήσια διαταγή ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Ταξίαρχος Μάριος Φλωρίδης ανέφερε ότι ως Διοίκηση Αεροπορίας έχουμε πλήρη ευθύνη για το σχεδιασμό τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της κυπριακής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο του αμυντικού σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Ολοκληρώνοντας φέτος τις προγραμματισμένες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των δομών Διοίκησης Αεροπορίας πετύχαμε, είπε, «τον αντικειμενικό σκοπό που δεν ήταν άλλος από την υλοποίηση του αμυντικού σχεδιασμού ο οποίος θα προσδώσει άμεσα και για το εγγύς μέλλον την αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του όπλου».

Ο στόχος, σημείωσε, ήταν και παραμένει ένας, «η διατήρηση όλων των υπαρχόντων συστημάτων σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η πλήρης αξιοποίησή τους όταν απαιτηθεί καθώς και η ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων προστατεύοντας τον ζωτικό χώρο από οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας».

Ο Ταξίαρχος Φλωρίδης είπε ακόμη πως ένας σημαντικός αριθμός νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης. Με την αρωγή της Πολιτείας υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός και η προμήθεια νέων σύγχρονων συστημάτων μέσω ενός μελετημένου και ορθολογικού εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο θα αυξήσει άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς.

Για την βέλτιστη αξιοποίηση όλων αυτών των επιχειρησιακών συστημάτων απαιτείται, συνέχισε, η διαρκής και εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτή αποτελεί το μέσο της απαιτούμενης ποιοτικής υπεροχής σε όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την δημιουργία μιας ισχυρής και αξιόπιστης δύναμης αποτροπής, είπε.

Η εντατική και ρεαλιστική εκπαίδευση εξασφαλίζει το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα και αποτελεί τον κύριο παράγοντα του πολλαπλασιαστή της ισχύος μας.

Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθότι η συνεργασία, η διαλειτουργικότητα η έμπρακτη βοήθεια σε πολλαπλά επίπεδα αποτελεί, όπως είπε, απτή απόδειξη των κοινών προσπαθειών που καταβάλλονται.

Η Πολεμική Αεροπορία παραμένει πάντοτε το σημείο αναφοράς και οδηγός για όλες τις γενιές αεροπόρων, ανέφερε. Τηρούμε, σημείωσε, «με ευλάβεια τα ιδανικά με τα οποία γαλουχηθήκαμε φοιτώντας εξ αρχής στις στρατιωτικές σχολές και μετέπειτα στα διάφορα σχολεία ειδικοτήτων της».

Η καθημερινή συνεργασία και η επιχειρησιακή υποστήριξη, είναι αδιάλειπτη και έτσι θα παραμείνει, διαβεβαίωσε ο Ταξίαρχος Φλωρίδης. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση προς όλο το προσωπικό παραμένει. Η βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης. Αυτό καλείται καθημερινά να φέρει σε πέρας, είπε, «την πολυδιάστατη αποστολή του ανεξάρτητα από βαθμούς και ειδικότητες».

«Πρώτιστο μέλημα για όλους είναι η πρόληψη και η εγρήγορση στην ασφάλεια του προσωπικού των πτήσεων και των οπλικών συστημάτων κατά την εκτέλεση της αποστολής τους. Η ανησυχία για τα θέματα αυτά είναι διαρκής και δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός ή οποιαδήποτε έκπτωση για απολύτως κανένα λόγο. Η αποτρεπτική μας ικανότητα βασίζεται στην υπεραξία που παρέχει η απόδοση των στελεχών συνυφασμένη με τις δυνατότητες των μέσων», σημείωσε.

Ο συνδυασμός των πιο πάνω μαζί με τις στρατιωτικές αρετές όπως το ηθικό, την τιμή το θάρρος, την τόλμη την υγιή φιλοδοξία την αφοσίωση στο καθήκον, την ενσυνείδητη πειθαρχία και την ενότητα αποτελούν στοιχεία αναπόσπαστα και αλληλένδετα για την επιτυχία του όπλου.

Απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ανέφερε «κύριε Αρχηγέ πέρσι από αυτό το βήμα σας διαβεβαίωσα ότι το προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας ανταποκρίνεται με πίστη και αφοσίωση στο καθήκον». Τον διαβεβαίωσε ότι τα ίδια ισχύουν και σήμερα, προσθέτοντας ότι ότι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να επιτύχουν τους στόχους που τους έθεσε η ηγεσία αντιλαμβανόμενοι πλήρως τους κινδύνους που υφίσταται για το Έθνος.

Πρόσθεσε επίσης, πως η Διοίκηση Αεροπορίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις σημερινές προκλήσεις και είναι ικανή αφενός να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και αφετέρου να υποστηρίζει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Να είστε είπε, «απόλυτα σίγουρος ότι θα πράξουμε το καθήκον μας στο ακέραιο».

Επεσήμανε δε, πως στο χρόνο που μας πέρασε η συμμετοχή όλων ήταν καθολική και αδιάλειπτη τόσο στις καθημερινές υποχρεώσεις σε επίπεδο ΓΕΕΦ όσο και σε διακρατικές ασκήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα , συνέδρια και σεμινάρια. Αυτή είπε, αποτελεί απτή απόδειξη του έργου μας και εξακολουθούμε να συμβάλουμε ενεργά στην έρευνα και διάσωση του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών με ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροχήματα, στην εξυπηρέτηση υποστήριξη ξένων δυνάμεων στην αεροπορική βάση Πάφου αλλά και σε άλλα στρατόπεδα της Διοίκησης Αεροπορίας.

Είπε ακόμη πως υπάρχει από τώρα η δυνατότητα συνεργασίας και κοινής αντίληψης σε πολλαπλά επίπεδα επιχειρήσεων, διοίκησης και ελέγχου εκπαίδευσης και εξυπηρέτησης στρατιωτικών αποστολών.

Έχοντας μια ισχυρή πολεμική αεροπορία η οποία λειτουργεί ανασταλτικά για τον αντίπαλο αυτή αποτελεί το βασικό εγγυητή της εθνικής ακεραιότητας και είναι καθημερινά εκφραστής της αποτρεπτικής ισχύος του Κράτους, ανέφερε, προσθέτοντας πως η αεροπορία εξακολουθεί να είναι η βαρύνουσα δύναμη η οποία εμπλέκεται ποικιλοτρόπως και πολυδιάστατη καθώς είναι η πρώτη και η τελευταία δύναμη εμπλοκής σε μια σύρραξη που πρόκειται για επιθετικές ή αμυντικές επιχειρήσεις.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η συνολική προσπάθεια των αντρών και των γυναικών της αεροπορίας πρέπει να συνεχιστεί και το όραμα είναι κοινό για όλους. Τους κάλεσε επίσης να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιχειρησιακή εγρήγορση και ετοιμότητα έτοιμοι να υπερασπιστούν την ειρήνη, την σταθερότητα, και την ασφάλεια στην περιοχή, να καλλιεργήσουν σε βάθος όλες τις στρατιωτικές αρετές, καθώς και να συνεχίσουν να αναπτύξουν μεταξύ τους εξαιρετικές ανθρώπινες σχέσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος ανέφερε πως η « διαβεβαίωση και η υπόσχεση του Διοικητή σας δεν θα είχε καμία σημασία αν εσείς δεν είχατε τις ίδιες αρχές, εάν εσείς δεν είστε άξιοι για να ανταποκριθείτε στην υπόσχεση αυτή». Πρόσθεσε επίσης, πως η ημερήσια διαταγή του Διοικητή τους ήταν πληρέστατη, αφού ανέφερε, όπως είπε, το έργο που πραγματοποίησαν, και δεν είπε αυτά που δεν φαίνονται.

«Το να έχετε υψηλό ηθικό, πίστη στην αποστολή αγάπη προς την πατρίδα, αγάπη για την αεροπορία, αγάπη για την Ε.Φ. και τις ένοπλες δυνάμεις είναι αυτό που δεν φαίνεται», είπε. Τις δυσκολίες, συνέχισε, «που έχετε τις ημέρες της υπηρεσίας, τα ωράρια, οι κινήσεις σας, είναι αυτά που δεν φαίνονται».

Τους συνεχάρη επίσης γιατί όπως εξήγησε, όποτε απαιτήθηκε «είσαστε παρόντες και επιχειρησιακά και σε συνεργασία με τις ξένες ένοπλες δυνάμεις οι οποίες το εκτιμούν».

Είπε τέλος πως η απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β να μην τους επέτρεψε να γιορτάσουν με την λαμπρότητα που θα έπρεπε αλλά η παρουσία των Μέσων, η συμβολική πτήση αναδεικνύει το ποιοι είμαστε και το ποιοι είσαστε τιμώντας και τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο που στήριζε την Εθνική Φρουρά και την αεροπορία.

ΚΥΠΕ