Ο ΥΠ.ΑΜ. των ΗΠΑ εκφράζει ανησυχία για την επικίνδυνη συμπεριφορά του Πεκίνου-Έρχεται σύγκρουση;



Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin εξέφρασε την ανησυχία του για την «επικίνδυνη» συμπεριφορά του Πεκίνου όταν συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του, Wei Fenghe, στο περιθώριο της Συνάντησης Υπουργών Άμυνας των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ADMM-Plus) στην Καμπότζη την Τρίτη.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Austin και του Wei κάλυψαν τις αμυντικές σχέσεις, καθώς και θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας.

«Ο γραμματέας Austin και ο στρατηγός Wei συζήτησαν τις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-ΛΔΚ (Κίνα) και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα ασφάλειας. Ο υπουργός Ώστιν τόνισε την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη σημασία του ουσιαστικού διαλόγου για τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου, τη βελτίωση των επικοινωνιών κρίσεων και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ασφάλειας.

«Ο ίδιος (ο Όστιν) εξέφρασε ανησυχίες για την ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά που επιδεικνύεται από αεροσκάφη PLA στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει», προστίθεται.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συζήτησε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και υπογράμμισε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αντιτίθενται στη χρήση πυρηνικών όπλων ή απειλές για τη χρήση τους.

Ο Όστιν εξέφρασε ανησυχίες για τη δραστηριότητα του κινεζικού στρατού στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και τις πρόσφατες προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική της Μίας Κίνας.

«Ο Γραμματέας Όστιν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις πρόσφατες προκλήσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και κάλεσε τη ΛΔΚ να εφαρμόσει πλήρως τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα παράνομα οπλικά προγράμματα της ΛΔΚ», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες λόγω των επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Από την επίσκεψη της Πελόζι, η κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί έχει αυξηθεί.

Το ADMM-Plus είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας του ASEAN και των οκτώ εταίρων του διαλόγου — Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ — που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010.

Το ADMM-Plus πραγματοποιείται στο βορειοδυτικό θέρετρο της Καμπότζης, Siem Reap, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου.