Η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας μετατρέπεται σε στρατηγικήΣτενότερη η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία σε ενέργεια και τρόφιμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει διά ζώσης στη σύνοδο κορυφής, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «κόμβο αερίου» στην Τουρκία

Η Ρωσία θα ανακοινώσει αριθμό πρωτοβουλιών σχετικών με τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του φυσικού αερίου και με τις εξαγωγές δημητριακών κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σχεδιάζεται αριθμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία στο αέριο και της οργάνωσης μεγάλων αποστολών δημητριακών και λιπασμάτων», ανέφερε σε δήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει διά ζώσης στη σύνοδο κορυφής, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «κόμβο αερίου» στην Τουρκία, μέσω του οποίου ρωσικό αέριο θα μπορούσε να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πολυπολικός  κόσμος

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός «πολυπολικού» κόσμου – ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιεί συχνά ο Putin για να επικρίνει αυτό που χαρακτηρίζει δυτική κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο της G20 έχει προκαλέσει επικρίσεις από δυτικές χώρες και την Ουκρανία, η οποία ζήτησε να απαγορευθεί στον Putin να συμμετάσχει στη συνάντηση.
Ρώσοι και ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως ο Putin δεν θα μεταβεί ο ίδιος στη σύνοδο, αλλά μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μπαλί θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.