Γιατί ήρθε στην Ευρώπη ένα αμερικανικό υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους;



Ποιους στρατιωτικούς στόχους θα μπορούσαν να επιδιώξουν οι ΗΠΑ;

Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο USS Rhode Island έφτασε στο λιμάνι του Γιβραλτάρ την 1η Νοεμβρίου και στη συνέχεια εντοπίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο, ικανό να μεταφέρει 24 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Trident II. Και στις 5 Νοεμβρίου, το αμερικανικό Boeing E-6 Mercury του Doomsday προσγειώθηκε σε στρατιωτική βάση στην Ισπανία, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι του mk.ru. 

Μία από τις λειτουργίες ενός τέτοιου αεροσκάφους είναι ο έλεγχος ενός πυρηνικού χτυπήματος. Μπορεί η εμφάνιση στην Ευρώπη αυτών των δύο Αμερικανών «καλεσμένων» να είναι σύμπτωση; Εάν όχι, ποιους στρατιωτικούς στόχους θα μπορούσαν να επιδιώξουν οι ΗΠΑ; Σχετικά με αυτό, σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής Alexei Leonkov.

Σε αυτή την περίπτωση, η Δύση δεν κρύβει ιδιαίτερα τις προθέσεις της. Περιγράφοντας αυτά τα γεγονότα, σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης το αποκαλούν «προειδοποίηση προς τον Πούτιν». Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι το υποβρύχιο του Ρόουντ Άιλαντ βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό της υποβρύχιο Generalissimo Suvorov εκτόξευσε επιτυχώς βαλλιστικό πύραυλο.
Η βάση στο Γιβραλτάρ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά για το ΝΑΤΟ συνολικά. Αυτή η βάση είναι πολύ βολική για την ανάπτυξη υποβρυχίων του ΝΑΤΟ και αεροσκαφών θαλάσσιας αναγνώρισης που ασχολούνται με την κατασκοπεία ρωσικών υποβρυχίων.

Στις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά στις ΗΠΑ, - εξηγεί ο Alexei Leonkov, - τώρα ελέγχουν ενεργά τη μαχητική ετοιμότητα του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Πρόσφατα πραγματοποίησαν ασκήσεις στην Ευρώπη και το γεγονός ότι το Rhode Island και το Boeing E-6 Mercury έφτασαν εδώ σχεδόν ταυτόχρονα μπορεί επίσης να συνδεθεί με αυτές τις ασκήσεις.

Ένα αεροσκάφος και ένα υποβρύχιο - κατά κάποιο τρόπο δεν μοιάζει να θέλει να κάνει απλά ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ...

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διεξάγει ασκήσεις μεγάλης κλίμακας - είναι ακριβό. Ως εκ τούτου, επιλέγουν ένα μέρος για ασκήσεις - καλύτερα στην Ευρώπη, παίρνουν μερικές δυνάμεις που είναι εύκολο να μετεγκατασταθούν και τις χρησιμοποιούν με τη συμμετοχή τοπικών Ευρωπαίων στρατιωτικών ειδικών. Επεξεργάζονται κάποιο επεισόδιο στην πραγματικότητα, και οτιδήποτε άλλο - με τη μορφή εικονικών ασκήσεων διοίκησης και προσωπικού.

Με τόσο μικρές δυνάμεις, δοκιμάζουν μεμονωμένα επεισόδια παγκόσμιων εργασιών. Επιπλέον, στην πραγματική ανάπτυξη ενός επεισοδίου άσκησης, για παράδειγμα, ένα βομβαρδιστικό B-52 μπορεί να προσωποποιήσει πολλά τέτοια βομβαρδιστικά ταυτόχρονα, και ένα αεροσκάφος F-16 μπορεί να αντιπροσωπεύει πολλά μαχητικά ή ακόμα και μοίρες ταυτόχρονα.

- Και ποιο τακτικό επεισόδιο ενός τέτοιου παγκόσμιου σχεδίου μπορούν να προσομοιώσουν οι Αμερικανοί χρησιμοποιώντας το υποβρύχιο USS Rhode Island και το αεροσκάφος Boeing E-6 Mercury Doomsday;

- Αυτό είναι ένα αεροσκάφος που μπορεί να συνδέσει το υποβρύχιο, για παράδειγμα, με τη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ατλαντικό. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά έγγραφα και σύμφωνα με το αμερικανικό πυρηνικό δόγμα, ο διοικητής στον Ατλαντικό έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα.


Είναι γεγονός. Ο πύραυλος Trident II στην έκδοση D5 μπορεί να φέρει 12 τακτικές κεφαλές. Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και από 12 έως 16 - ανάλογα με την ισχύ (από 5 έως 150 κιλοτόνους).

- Αποδεικνύεται ότι αυτό το Ρόουντ Άιλαντ είναι ικανό να φέρει τακτικά πυρηνικά όπλα 

- Ναι, είναι αρκετά. Άλλωστε, οι Αμερικανοί έχουν ένα δόγμα περιορισμένου πυρηνικού πολέμου, το οποίο επιτρέπει χτυπήματα με τακτικά πυρηνικά όπλα. Ταυτόχρονα, εγκατέλειψαν πυραύλους κρουζ εκτοξευόμενους από τη θάλασσα με τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Στο πυρηνικό τους δόγμα του 2022, αυτός ο τύπος όπλων διαγράφεται. Αλλά αναφέρεται η κεφαλή W76-2, η οποία είναι μια θερμοπυρηνική κεφαλή χαμηλής απόδοσης που προορίζεται για χρήση ως μέρος κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων υποβρυχίων.

Άρα, η άφιξη ενός αμερικανικού υποβρυχίου στη Μεσόγειο δεν προμηνύεται για κάτι καλό. Και αν προσθέσουμε το πρόσφατο ταξίδι του προεδρικού συμβούλου των ΗΠΑ Σάλιβαν στο Κίεβο στο αεροπλάνο και το υποβρύχιο, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποιο είδος πρόκλησης με τακτικά πυρηνικά όπλα ετοιμάζεται στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.