Οι Τούρκοι αιμορραγούν στο Βόρειο Ιράκ από συνεχείς επιθέσεις ΚούρδωνΕνώ το αίμα τρέχει ποτάμι στον πόλεμο Τουρκίας-PKK, ο Ερντογάν βάζει τον σύμμαχο του Περιντσέκ να κάνει έκκληση τάχα στο PKK για αφοπλισμό λέγοντας τους να ρίξουν  τα όπλα των ΗΠΑ-Ισραήλ από τα χέρια τους και να σταματήσει ο σκοτωμός με τους Τούρκους, εφαρμόζοντας προεκλογικά μια "παλιά δοκιμασμένη συνταγή"

Οπόλεμος μεταξύ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και του PKK συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο Β. Ιράκ και στα σύνορα με τις Κουρδικές ΝΑ επαρχίες της Τουρκίας, με τους Τούρκους να πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος, παρά τα όσα διατυμπανίζουν περί επιτυχιών στις στρατιωτικές  επιχειρήσεις που διεξάγουν εναντίον τους.

Σύμφωνα με  νεότερες πληροφορίες από ΜΜΕ, "Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν όταν ανατινάχθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει αντάρτες του PKK."

Η παραπάνω είδηση επί της ουσίας αποκαθηλώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της οι οποίες είναι εφοδιασμένες με συστήματα εντοπισμού IED (αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών), αντιμετωπίζουν ευχερώς αυτούς, καταστρέφοντας τους χωρίς οι τελευταίοι  να προξενούν απώλειες στο προσωπικό τους.

Αν μάλιστα το παραπάνω το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι στις επιχειρήσεις κατά του PKK δεν μετέχουν από πλευράς Τουρκίας κληρωτοί οπλίτες, αλλά μόνιμο προσωπικό και δη των Ειδικών Δυνάμεων, οι παραπάνω απώλειες των Τούρκων, αποτελούν σηματική ένδειξη των δυνατοτήτων τους.

Το ότι οι ΤΕΔ ματώνουν συνεχώς στο Β. Ιράκ από τις συνεχείς επιθέσεις του ΡΚΚ, το παραδέχονται και τα τουρκικά ΜΜΕ.

"Στην εκστρατεία τρομοκρατίας κατά της Τουρκίας για περισσότερα από 35 χρόνια, το PKK  που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ ,είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών. Το YPG είναι το συριακό παρακλάδι του PKK.", επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, παραδεχόμενο το στρατιωτικό αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί οι ΤΕΔ και την αδυναμία τους μετά από τόσα πολλά χρόνια να εξολοθρεύσουν το ΡΚΚ.

Επισημαίνεται εδώ για μια ακόμη φορά, ότι  οι Τούρκοι επιχειρούν να εξισώσουν τους  Σύριους Κούρδους του YPG με το ΡΚΚ, αποκαλώντας  τους παρακλάδι αυτού, χαρακτηρίζοντας τους έτσι και αυτούς  τρομοκρατική οργάνωση, κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν ΗΠΑ-ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι από  το 2016, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μια τριάδα  αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στα σύνορά της στη βόρεια Συρία για να αποτρέψει το σχηματισμό ενός Κουρδικού  διαδρόμου, με τις επωνυμίες, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλαδί Ελιάς (2018) και  Άνοιξη  Ειρήνης(2019).

Ωστόσο πέραν της κατάκτησης της Συριακής επαρχίας του Αφρίν που κυριαρχούσε το κουρδικό στοιχείο και μέρους της επαρχίας του Ιντλίμπ, οι Τούρκοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους, με αποτέλεσμα η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στη συντριπτική της επικράτεια να ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG

Στον αντίποδα ,επιχειρώντας να αντιστρέψει το  αρνητικό κλίμα στο ίδιο άρθρο το τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει:

"Οι τουρκικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» δύο τρομοκράτες YPG/PKK στη βόρεια Συρία,  όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι τρομοκράτες στοχοποιήθηκαν στη ζώνη της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» για να υπονοήσουν ότι οι εν λόγω τρομοκράτες παραδόθηκαν, σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν."

Ωστόσο πέραν των παραπάνω αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με άρθρο ΜΜΕ,  "Σύμμαχος του Ερντογάν καλεί το PKK να αφοπλιστεί, λέγοντας  ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να το αγκαλιάσει"

 Συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο αναφέρει:

"Ο αρχηγός του νεοεθνικιστικού κόμματος, σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ντόγκου Περιντσέκ,
 ένθερμος υποστηρικτής του αρχηγού της κυβερνώσας Λαϊκής Συμμαχίας, του Πατριωτικού Κόμματος (VP)  στις 5 Νοεμβρίου κάλεσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να αφοπλιστεί.

«Καλούμε το Καντίλ, ρίξτε τα όπλα των ΗΠΑ και του Ισραήλ από τα χέρια σας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να σας αγκαλιάσει. Μην πυροβολείς τον αδερφό σου. Ας μην πυροβολούμε ο ένας τον άλλον με αμερικανικά όπλα, ας αγκαλιαστούμε, ας ενωθούμε», είπε ο Perinçek κατά τη διάρκεια του επαρχιακού συνεδρίου του κόμματός του στη νοτιοανατολική επαρχία Mardin.

Το Καντίλ είναι οροσειρά στα σύνορα Β.Ιράκ-Ιράν  κοντά με τα τουρκικά σύνορα όπου βρίσκεται το αρχηγείο του PKK 

Γνωστό για τις φιλοκινεζικές του απόψεις, το κόμμα του πολιτικού δεν έχει έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά ενεργεί σαν να είναι σημαντικός εταίρος συνασπισμού με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι επιθυμεί το PKK να αφοπλιστεί πλήρως και να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα του ενάντια στο τουρκικό κράτος"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι  ενώ το αίμα τρέχει ποτάμι στον πόλεμο Τουρκίας-PKK, ο Ερντογάν βάζει τον σύμμαχο του να κάνει έκκληση στο PKK για αφοπλισμό λέγοντας τους να ρίξουν  τα όπλα των ΗΠΑ-Ισραήλ από τα χέρια τους και να σταματήσει ο σκοτωμός με τους Τούρκους.

Που αποσκοπεί η κίνηση αυτή, γιατί γίνεται  τώρα και τι δείχνει για το μέλλον των σχέσεων με το Ισραήλ μετά την επικράτηση Νετανιάχου;

Γιατί τώρα;

Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι πάντα οι Τούρκοι, έτσι και τώρα  κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου κάνουν έκκληση στο ΡΚΚ για τερματισμό των εχθροπραξιών και ειρήνη, αποσκοπώντας στα παραπάνω:

1. Να μην αντιμετωπίζουν ανθρώπινες απώλειες ως συνέπεια, είτε στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Β. Ιράκ-ΝΑ Τουρκία, είτε  λόγω σαμποτάζ από το ΡΚΚ  στο εσωτερικό της χώρας.

Ο λόγος είναι  ότι έτσι θα διαταρρασόταν το πολωμένο πολιτικό κλίμα ακόμη περισσότερο, ενώ θα σημειωνόταν και απώλεια ψήφων μετριοπαθών Κούρδων υπέρ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων.

2. Επιχειρεί ο Ερντογάν να πάρει ψήφους από τους Κούρδους που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ζούν στη ΝΑ Τουρκία, δείχνοντας ακόμη και τώρα ένα συμβιβαστικό προφίλ. Αυτό το κάνει επιπλέον γιατί γνωρίζει ότι το κουρδικό κόμμα του HDP έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση και δημοσκοπικά ανέρχεται γύρω στο 11%, καθιστώντας το έτσι ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Τι δείχνει για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ;

Τέλος η έκκληση του Ντόγκου Περιντσέκ, σύμμαχου του Ερντογάν, προς το ΡΚΚ να ρίξει τα όπλα των ΗΠΑ-Ισραήλ που έχει και να αγκαλιαστεί με την Τουρκία, απηχεί στο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει ώς εχθρούς του τις δύο παραπάνω χώρες.

Αυτό ειδικότερα με το Ισραήλ, αποτελεί σαφή ένδειξη το πως θα κινηθούν μελλοντικά οι σχέσεις της Τουρκίας μαζί του, ενώ είναι γνωστή η αμοιβαία αντιπάθεια Νετανιάχου-Ερντογάν.

Ειδικότερα το τελευταίο αντανακλά στην περαιτέρω σύσφιξη των Ελληνοισραηλινών σχέσεων, αφού ο Νετανιάχου είναι γνωστός φίλος της χώρας μας.