Σοκ στην Τουρκία από τις έρευνες για φυσικό αέριο της ExxonMobil στην Κρήτη



Οι Αμερικάνοι το «πήραν πάνω τους» στο Αιγαίο με τους Τούρκους να αιφνιδιάζονται από τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη των ερευνών της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης έπιασε απροετοίμαστη την Τουρκία η οποία εν μέσω της προκλητικότητάς της στο Αιγαίο πιάνεται «αδιάβαστη» από τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με την Αμερικάνικη εταιρία.

Στο Sportime σας είχαμε γράψει από τον Ιούλιο ακόμη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση στη Μεσόγειο βάζοντας παράλληλα τους Τούρκους στη θέση τους. Λίγους μήνες αργότερα αυτό γίνεται πραγματικότητα και οι Τούρκοι φέρεται να βρίσκονται σε αναβρασμό.

Με τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου να ξεκινάνε στις επόμενες μέρες οι αντιδράσεις από Τουρκία αλλά και Λιβύη αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Από την Ελλάδα πάντως υπάρχει θετική διάθεση για συνομιλίες με τη Λιβύη και συμφωνία μεταξύ τους.

Πως αντιδράνε όμως οι Τούρκοι σε όλα αυτά; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΪ, ο Τουρκικός τύπος έχει αιφνιδιαστεί ενώ την ίδια ώρα «απειλεί» με Τουρκικά γεωτρύπανα στην ίδια περιοχή.

Στο CNN Turk ακούστηκαν οι πρώτες «προειδοποιήσεις» ότι η Τουρκία θα στείλει τα δικά της γεωτρύπανα αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τη Λιβύη.

Από την άλλη, στην Milliyet διαβάζουμε τον Τούρκο αναλυτή Οζάι Σεντίρ να μιλάει για συμφωνία που έχει γίνει νωρίτερα από τους Τούρκους με τη Λιβύη και για καταπάτηση των όρων της συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Χαρακτηριστικά γράφει: «Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες.»

Εξελίξεις αναμένονται άμεσα ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τι θα πει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αιφνιδιαστική κίνηση της Ελλάδας – ΗΠΑ.