Ρωσία-Μεντβέντεφ: «Αν το NATO στείλει Patriot στην Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος των δυνάμεών μας»



O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα».

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Δεν κατέστη σαφές από το μήνυμά του αν στόχος θα γίνονταν τα συστήματα Patriot, οι ουκρανικές δυνάμεις ή το προσωπικό του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν πως η αυξανόμενη ανάμιξη της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία παρατείνει τη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται τώρα στον δέκατο μήνα, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για μια ενδεχόμενη απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμιξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές «κατά περιόδους ανταλλάσσουν σήματα».

Δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε επαφή μέσω μιας ειδικής στρατιωτικής κόκκινης γραμμής ΗΠΑ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε.