Πρόβλημα στα πυρομαχικά για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000



Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Πιστοποιημένα πυρομαχικά για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να αναδείξουμε το υπόψη πρόβλημα και να συμβάλουμε στην επίλυσή του. 

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως https://www.defence-point.gr/news/ta-pyromachika-ton-pzh-2000gr-poy-quot-agnooyntai-quot-apo-to-2009-germanoi-kai-kmw-vs-quot-chalaron-quot-ypetha-gdaee, υφίσταται από χρόνια σημαντική εκκρεμότητα εφοδιασμού πιστοποιημένων πυρομαχικών 155 χιλ. βεληνεκούς 40 Km προς χρήση από τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000 του Ελληνικού Στρατού. 

Η εκκρεμότητα οφείλεται στην γερμανική εταιρία KMW, προμηθεύτρια των πυροβόλων PzH-2000 που, αν και έχει συμβατική υποχρέωση προμήθειας των προαναφερόμενων πυρομαχικών, ουσιαστικά υπεκφεύγει των υποχρεώσεών της συσχετίζοντας αυτές με την επίλυση άλλων εκκρεμοτήτων που έχει με το Ελληνικό Δημόσιο από ποινικές ρήτρες κλπ στην παραλαβή των αρμάτων LEO2HEL & LEO2A4.
Σύμφωνα με τα υπόψη δημοσιεύματα, κατόπιν επαφών μεταξύ των δύο μερών της σχετικής σύμβασης, της κατασκευάστριας εταιρείας KMW και του Ελληνικού Δημοσίου, συμφωνήθηκε η πιστοποίηση και η οριστική παράδοση του συνόλου των υπόψη πυρομαχικών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021. Σήμερα, 18 μήνες μετά, είναι άγνωστο που βρίσκεται το ζήτημα. 

Δεδομένου ότι, η πολύχρονη καθυστέρηση της παράδοσης των υπόψη πιστοποιημένων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς στερεί από τον Στρατό Ξηράς της χώρας μας μία σημαντική δυνατότητα προς αύξηση της μαχητικής ικανότητάς του.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος γενικά και ειδικότερα μετά τον Φεβρουάριο 2021;

2. Αποδέχεται το ΥΠΕΘΑ ότι η εκκρεμότητα προμήθειας πιστοποιημένων πυρομαχικών βεληνεκούς 40 Km συσχετίζεται με τις εκκρεμότητες του οικονομικού φορέα με το Ελληνικό δημόσιο; 

3. Υφίσταται τεχνικό θέμα πιστοποίησης από τις αρμόδιες γερμανικές κρατικές αρχές;

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής