Πίρι Ρέις: Το τούρκικο ΣΟΚ με το νέο «αόρατο» τουρκικο υποβρύχιο που βγήκε για δοκιμές – Τι διαπίστωσανΠίρι Ρέις: Το τούρκικο ΣΟΚ με το νέο «αόρατο» τουρκικο υποβρύχιο που βγήκε για δοκιμές και τι διαπίστωσαν στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Πίρι Ρέις, το πρώτο από τα τουρκικά υποβρύχια της κατηγορίας Reis με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), ξεκίνησε δοκιμές στη θάλασσα.

Μάλιστα τα τουρκικά δημοσιεύματα συνοδεύονται από σχετικές φωτογραφίες του πρώτου από τα έξι γερμανικά υποβρύχια τα οποία και θα είναι τα πρώτα «αόρατα» τουρκικά υποβρύχια, όπως τα ελληνικά «Παπανικολής».

Όμως οι Τούρκοι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να μπορέσει του τουρκικό υποβρύχιο να γίνει επιχειρησιακό.

Άνθρωπος με γνώση του θέματος, έλεγε στα geostratigika.gr ότι οι δοκιμές του τουρκικού ναυπηγείου αναμένεται να διαρκέσουν 1 με 1 1/2 χρόνο, ενώ μετά θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος δοκιμών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ώστα τα πληρώματα να μάθουν το νέο υποβρύχιο και τα συστήματά του.

Μιλάμε για χρόνο 2 με 2 1/2 χρόνια απο τώρα, για να γίνει επιχειρησιακά έτοιμο το νέο τουρκικό υποβρύχιο και αυτό αν ΔΕΝ εμφανιστούν προβλήματα, όπως είχε συμβεί με τα ελληνικα 214.

Οι Τούρκοι συνειδητοποιούν σιγά – σιγά πως χρειάζονται αρκετά χρόνια για μπορέσουν να κάνουν επιχειρησιακά τα νέα τουρκικά υποβρύχια, στα οποία έχουν περάσει και αρκετά τουρκικά συστήματα.

Το «τεχνολογικό άλμα» της Ελλάδας, η οποία είναι μέχρι στιγμής από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που κατέχουν της τεχνογνωσία της αναερόβιας πρόωσης, ήταν σίγουροι οι Τούρκοι πως θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν με επιτυχία. Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρη και θα διαπιστώσουν (σ.σ. διαπιστώνουν) από πρώτο χέρι τις δυσκολίες.