«Χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τον Τσαβούσογλου – Τι απαντούν για τις απειλές πολέμου!Ελληνοτουρκικά: Την άποψη μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου πως ο Μελβούτ Τσαβούσογλου κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη κι τον Ερντογάν συνεχίζει να… επιβεβαιώνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους επανέφερε το casus belli, ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ακόμη και στην Κρήτη.

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο, δήλωσε χαρακτηριστικά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαταράξει την ισορροπία σε Ελλάδα και Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι δίνουν τόσα πολλά όπλα στην Ελλάδα είναι μια σαφής ένδειξη ότι έχουν διαταράξει αυτή την ισορροπία».

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε άμεσα θέση, εκφράζοντας τη θλίψη του για την αύξηση των προκλητικών δηλώσεων και απευθύνει έκκληση στις δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως δεν πέρασε καλά-καλά ένας μήνας από την ημέρα που το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα των S-400, με την… ιστορία απ’ ότι φαίνεται να επαναλαμβάνεται.