Ελληνοτουρκικά: «Κρύος ιδρώτας» λούζει τους Τούρκους – Αυτό δε μπορούν να «χωνέψουν»



Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης

Μπορεί η Τουρκία να επιχειρεί με νύχια και με δόντια να ανεβάσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, δημιουργώντας σύγχυση όμως υπάρχει κάτι που δε μπορεί με τίποτα να «χωνέψει».

Σύμφωνα με όσα είπε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Hurriyet αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι «ζωτικής σημασίας για την Τουρκία η προμήθεια των F-16, για να μην μετατοπιστεί η ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας».

Η Τουρκία μέσω του πολιτικού αναλυτή, Σεντάρ Εργκίν, εκφράζει την έντονη ανησυχία της ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη κρίση με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως με το Κογκρέσο.

Φυσικά, η κρίση αυτή, όπως είναι απολύτως λογικό θα επηρέαζε και τις προσπάθειες της γειτονικής χώρας για συμφωνία με τις ΗΠΑ αναφορικά με τη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Παράλληλα και ο αναλυτής Γκιουνερί Τζιβάογλου έγραψε στη Μilliyet: «H Eλλάδα ήδη παραλαμβάνει τα F-16 Βlock 70/72 όπως και τα Rafale».

Ακόμη, στέκεται στο γεγονός πως η χώρα μας έχει επίσης αγοράσει 24 γαλλικά Rafale ενώ θέλει να αυξήσει τον αριθμό τους σε 40 σε συνδυασμό πάντα με το ενδιαφέρον για τα F-35, γνωστά και ως αεροσκάφη stealth.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παλεύει προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ να δώσουν το πράσινο φως για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών όμως ακόμη κι αν αυτό συμβεί, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την Τουρκία είναι τεράστιο.

Ακόμη όμως κι αν οι ΗΠΑ δώσουν «πράσινο φως» για τα F-16, τα πρώτα θα φτάσουν το 2028.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο μπροστά από το αντίστοιχο των τούρκων, κάτι το οποίο τρέμουν στην Άγκυρα.

Έως το 2028, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 120 F-16, 24 Rafale και θα έχουν έρθει και οι φρεγάτες Belharra ενώ οι Τούρκοι θα περιμένουν ακόμη τα F-16.