Οι Αμερικανοί ζητάνε «ενοίκιο» από την Τουρκία για τα αμερικανικά F-35 που σταθμεύουν σε τουρκικό έδαφοςΚατάπληξη αλλά και οργή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, η είδηση πως οι ΗΠΑ ζητούν λεφτά για τα F-35 που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ ζητάνε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ως «ενοίκιο» από την Τουρκία για το ότι δέκα μαχητικά F-35 βρίσκονται σταθμευμένα στα υπόστεγά της, μετά την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού.

Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν ως παραλογισμό και ως «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», το γεγονός πως παρά το ότι η Τουρκία είχε προκαταβάλλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για τα stealth μαχητικά τώρα της ζητούν και χρήματα, την ώρα που διεκρικεί αυτό το 1,5 δισ. δολάρια πίσω.

Το επιχείρημα των ΗΠΑ έγκειται στο ότι είναι ολοσδιόλου ευθ΄νη της Τουρκίας ο αποκλεισμός της από το πρόγραμα με τη λογική «εσείς πήγατε και αγοράσατε τους S-400 από τη Ρωσία και μας αναγκάσατε να πάρουμε τα μέτρα που πήραμε».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, τον προηγούμενο μήνα στο Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στο θέμα, πατώντας πάλι στη λογική πως η Τουρκία αδικήθηκε, μια λογική που παροτρύνει τους Τούρκους πολίτες σχεδόν όσο και ο εθνικισμός: Το θέμα των F-35 φαίνεται ότι ενοχλεί περισσότερο τις ΗΠΑ από ότι εμάς.

»Εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε. Πληρώσαμε ό,τι έπρεπε βάσει του προγράμματος, όμως οι πληρωμές μας δεν βρήκαν αντίκρισμα».