Στρατός Ξηράς: Νέα παρουσίαση της John Cockerill για την αναβάθμιση του πύργου μάχης των Leopard-1A5



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, σε  επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), νέα παρουσίαση, από εκπροσώπους της John Cockerill, σχετικά με την αναβάθμιση του πύργου του άρματος μάχης Leopard-1A5. Η προηγούμενη ενημέρωση είχε γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου, και αφορούσε σε ενημέρωση για τις δυνατότητες της εταιρείας στον τομέα του εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

 Η John Cockerill εξειδικεύεται στη σχεδίαση και ανάπτυξη πύργων μάχης με οπλισμό διαφόρων διαμετρημάτων. Η πρόταση της John Cockerill πιθανότατα αφορούσε στην αλλαγή του πύργου των Leopard-1A5 με τον Cockerill-3105 (με πυροβόλο των 105 χιλιοστών), συνδυασμό που παρουσίασε στην πρόσφατη διεθνή έκθεση «Eurosatory». Σύμφωνα με την εταιρία η υιοθέτηση του πύργου Cockerill-3105 μειώνει το βάρος μάχης του Leopard-1 κατά πέντε (5) τόνους.

Εκτός του κύριου πυροβόλου των 105 χιλιοστών, ο πύργος ενσωματώνει συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, ενώ μπορεί να ενσωματώσει και έστορα για πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών καθώς και αντιαρματικό εκτοξευτή. Ο πύργος υπηρετείται από δύο (2) άτομα και ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης 12-16 πυρομαχικών. 

Το κύριο πυροβόλο έχει όρια καθόδου/ανύψωσης -10°/+42° και παρέχει προστασία Επιπέδου 5 (STANAG-4569), ενώ ενσωματώνει και οκταπλό εκτοξευτή καπνογόνων. Ως επιλογή του πελάτη, ο πύργος μπορεί να ενσωματώνει ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας. 

Οι αισθητήρες που ενσωματώνει προσφέρουν επίγνωση της κατάσταση σε όλο το τόξο των 360ο. Ο αρχηγός και ο πυροβολητής έχουν στη διάθεση τους ίδια σκοπευτικά για ρόλο «Hunter-Killer» (ένας ερευνά για στόχο, ο άλλος προσβάλει στόχο).