”Πόλεμος” στο Αιγαίο: Πάνω από 10.000 οι ”εισβολές” των τουρκικών μαχητικών το 2022Στο κλείσιμο το 2022 τα στοιχεία δείχνουν ένα πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα τρομακτικό ρεκόρ παραβιάσεων του Εθνικού  Εναέριου Χώρου τόσο από τα μαχητικά των γειτόνων όσο και από τα UAV. Ήδη με τις μαζικές παραβιάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ξεπέρασαν τις 11.000 αριθμός πέρα από κάθε προηγούμενο.

Συνολικά εντός του 2022 πάνω από το Αιγαίο έχουν πετάξει έως σήμερα 2713 Τουρκικά αεροσκάφη είτε μαχητικά F-16 και F-4 , είτε ναυτικής συνεργασίας-κατασκοπευτικά CN-235 και ATR-72, είτε UAV Anka και Βayraktar.

Κάθε φορά που τα Ελληνικά ραντάρ εντοπίζουν ένα άγνωστο ίχνος να παραβιάσει το FIR Aθηνών αλλά και τον Εθνικό Εναέριο χώρο σε απόσταση 10 μιλίων από τις Ελληνικές ακτές η Πολεμική Αεροπορία είναι αναγκασμένη να απογειώνει μαχητικά επιφυλακής προκειμένου να αναγνωρίσουν το άγνωστο ίχνος και αν χρειαστεί να το αναχαιτίσουν σε περίπτωση που πρόκειται για μαχητικό της TuAF το οποίο αρνείται να αποχωρήσει. 

Με την αναχαίτιση να μετατρέπεται σε εμπλοκή εάν ο Τούρκος ιπτάμενος αποφασίσει να μπει σε εικονική αερομαχία με το Ελληνικό μαχητικό παρά να στρέψει προς Ανατολάς. Οι εμπλοκές το 2022 έχουν ήδη αγγίξει τις 325 και μόνο το 2020 ήταν περισσότερες αφού έφτασαν τις 423.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το οικονομικό κόστος για την Πολεμική Αεροπορία είναι τεράστιο αφού το κόστος για μια ώρα πτήσης ενός μαχητικού F-16 ή Mirage 2000-5 είναι πλέον άνω των 10.000 ευρώ και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση αυξάνεται συνεχώς. Χωρίς να υπολογιστεί φυσικά η καταπόνηση του προσωπικού αλλά και το γεγονός ότι τα αεροσκάφη «γράφουν» συνεχώς ώρες πτήσης ακόμα και προκειμένου να αναγνωρίσουν μη επανδρωμένα UAV.