Ο Ελληνικός Στρατός αναζητά νέους όλμους των 120mm: Νέα παρουσίαση των γαλλικών όλμων



Το ενδιαφέρον της Διεύθυνσης Πεζικού και του Γενικού Επιτελείου Στρατού για όλμους των 120mm είναι γνωστό. Πριν λίγες ημέρες για τρίτη φορά η ισραηλινή Elbit Systems πραγματοποίησε παρουσίαση για να ακολουθήσει χθες η γαλλική Thales. Η γαλλική Thales που δραστηριοποιείται και στον τομέα των βαρέων όπλων Πεζικού προτείνει τον όλμο 2R2M διαμετρήματος 120mm για τον Ελληνικό Στρατό.

Αναλυτικά είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο – ανάλυση μας για τις εξοπλιστικές προτεραιότητες του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού ειδικότερα (https://defencereview.gr/hellenic-army-infantry-units-main-armament-priorities/) όπου σημειώνουμε

Απόκτηση-μετατροπή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Όλμων (ΤΟΜΟ), τόσο σε Αυτοφερόμενη (Α/Φ) όσο και σε Αυτοκινούμενη (Α/Κ) μορφή. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, αυτή των αυτοφερόμενων όλμων, προτείνεται η αντικατάσταση του όλμου των M-30 των 4,2’’ που φέρουν τα ΤΟΜΟ M-106, με τον όλμο E-56 των 120 χλστ των ΕΑΣ.

Η μετατροπή είναι απλούστατη και μπορεί να λάβει χώρα σε Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ). Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία επείγει η απόκτηση ενός πραγματικά σύγχρονου Α/Κ ΤΟΜΟ με οπισθογεμή όλμο, όπως ο φιλανδικός NEMO ή ο σουηδικός AMOS, αμφότεροι σε διαμέτρημα των 120 χλστ. Τα Α/Φ ΤΟΜΟ προτείνεται να εξοπλίσουν τα Μ/Κ Τάγματα Πεζικού των Μ/Κ Ταξιαρχιών Πεζικού, ενώ τα Α/Κ να εγκατασταθούν σε πήγματα οχημάτων Lynx KF-41 και να εξοπλίσουν τα Μ/Κ ΤΠΖ των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, προσφέροντας μοναδική τυποποίηση και ομοιογένεια υλικού.

Επίσης επείγει η προμήθεια περισσότερων ΤΟΜΟ M-125 από τα αμερικανικά ή άλλα αποθέματα ή η μετατροπή υφιστάμενων ΤΟΜΠ M-113 σε ανάλογο επίπεδο και εφοδιασμός τους με τον όλμο E-44 των 81 χλστ που προσφέρεται από τα ΕΑΣ.

Προμήθεια “έξυπνων” πυρομαχικών για τα όπλα ομαδικής και ατομικής υποστήριξης, όπως βλήματα καθοδήγησης IIR STRIX για τους όλμους των 120 χλστ, καθοδήγησης GPS/INS (ενδεικτικά τα Stylet και Rapier της Elbit), καθοδήγησης laser-GPS/INS όπως το Iron Sting επίσης της Elbit, συλλογές μετατροπής τυπικών βλημάτων όλμων των 120 χλστ σε κατευθυνόμενα βλήματα καθοδήγησης laser και GPS/INS και πάλι της Elbit, βομβιδοφόρα/βολιδοφόρα βλήματα των 120 χλστ και 81 χλστ που προσφέρουν ή είναι εντός των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ΕΑΣ κ.α.