Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία δημιουργεί σκηνικό πολέμου – Οι νέες προκλήσεις και το ξεκάθαρο μήνυμαOι διαθέσεις της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά φάνηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2023, με τη γειτονική χώρα να επιλέγει και πάλι να κλιμακώσει με νέες προκλητικές ενέργειες την ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το μπαράζ προκλήσεων με χιλιάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την τουρκική πλευρά συνεχίζεται με τις τρεις πρώτες ημέρες του έτους έχουν καταγραφεί 108 παραβιάσεις!

Φαίνεται πως το έτος του 2022, που οι τούρκοι είχαν προχωρήσει σε πάνω από 10.000 υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, σπάζοντας κάθε ρεκόρ ήταν μόνο η αρχή.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό στο Φαρμακονήσι με τους πυροβολισμούς από την πλευρά των Ελλήνων λιμενικών μια νέα προκλητική ενέργεια από την Άγκυρα δημιουργεί σκηνικό πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, ένα μαχητικό αεροσκάφος των τούρκων πέταξε χθες πάνω από την Κίναρο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης με το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών να στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει οι διάφορες αυτές να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, προέβη σε μία δήλωση σε «σκληρή» γλώσσα, εναντίον του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι απείλησε με τον νέο τουρκικό πύραυλο «Typhoon» να χτυπήσει την Αθήνα αναφέροντας πως «είναι απαράδεκτο μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ να απειλεί μία άλλη συμμαχική χώρα».

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ να προκαλούν σε κάθε επίπεδο την Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία και μία λάθος κίνηση που θα γενικεύσει την ένταση δεν είναι πολύ μακριά.