«ΑΣΤΡΑΠΗ» στο Αιγαίο απέναντι στο Τουρκικό Casus Belli – Έτοιμος ο Στόλος για ενδεχόμενη κίνηση της Άγκυρας



Αν και η κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει προς το παρόν να περιορίζεται κυρίως στον αέρα-εξαίρεση το επεισόδιο με τα σκάφη του λιμενικού στο Φαρμακονήσι- οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Με την ιστορία να έχει δείξει ότι οι μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία επικεντρώνονται συνήθως στη θάλασσα με τελευταία αυτή το καλοκαίρι του 2020 όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι με το δάχτυλο κυριολεκτικά στη σκανδάλη.

Το Αιγαίο και όλες οι θάλασσες Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων επιτηρούνται συνεχώς 24 ώρες το 24ωρο αν και ο στόλος των γειτόνων δεν έχει έως τώρα δείξει προκλητικά δείγματα γραφής αλλά αντίθετα οι κινήσεις των Μονάδων επιφανείας του Τουρκικού ναυτικού ακόμα και κατά τη διάρκεια ασκήσεων παραμένουν πολύ προσεκτικές. Ενώ επιπλέον δεν έχουν εντοπιστεί περίεργες κινήσεις από υποβρύχια των γειτόνων κοντά σε Ελληνικές ακτές ή στο Κεντρικό και Δυτικό Αιγαίο.

 Η Άγκυρα περιορίστηκε τουλάχιστον προς το παρόν στο επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» με το ελικοπτεροφόρο  TCG Anadolu κυρίως για εσωτερική κατανάλωση ενώ οι απειλές της δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερη συμμετοχή του στόλου παρά προβάλλονται κυρίως οι βαλλιστικοί πύραυλοι Tayfunαλλά και τα μη επανδρωμένα UCAV.

Ωστόσο τίποτα δεν διασφαλίζει το Ελληνικό Επιτελείο ότι το επόμενο διάστημα οι γείτονες δεν θα βάλουν στο «παιχνίδι» και το πολεμικό τους ναυτικό. Είτε άμεσα με προκλητικές ενέργειες και ασκήσεις σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων είτε έμμεσα για συνοδεία είτε ερευνητικού είτε πλωτού γεωτρύπανου εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν και το αφήγημα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δείχνει να έχει ατονήσει η διεκδίκηση από την Άγκυρα θαλάσσιων περιοχών που δεν της ανήκουν παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα των γειτόνων.

Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο μεταφοράς της κλιμακούμενης επιθετικότητας και στη θάλασσα  όχι απλά δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά εξετάζεται πολύ σοβαρά από το Ελληνικό Επιτελείο. Αν και η ηλικία των μεγάλων Μονάδων Επιφανείας του Στόλου θα περίμενε κανείς να αποτελεί παράγοντα μειωμένης διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των φρεγατών στην πράξη αποδεικνύεται το αντίθετο. Όλα τα πλοία διατηρούνται ετοιμοπόλεμα γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολυήμερες αποστολές που εκτελούν αδιάλειπτα αλλά και από τον πολύ μεγάλο αριθμό μιλίων που διανύουν στις Ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο είτε σε περιπολίες, επιφυλακές και επιτηρήσεις είτε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τρανταχτά παραδείγματα οι δύο φρεγάτες S «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» και «AΔΡΙΑΣ» με τις μακράς διάρκειας αποστολές τους στην επιχείρηση «IRINI» και στην ‘’ANTARES’’ για τη συνοδεία του Γαλλικού αεροπλανοφόρου CharlesDe Gaulle.

Κατά την περίοδο των εορτών μεγάλος αριθμός πλοίων παρέμεινε σε επιφυλακή αναπτυγμένος στο Αιγαίο ενώ τις επόμενες ημέρες σχεδόν το σύνολο του Στόλου ξαναβγαίνει στο Αρχιπέλαγος για μια ακόμη άσκηση. Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια θα συμμετέχουν σε μια ακόμη «ΑΣΤΡΑΠΗ», άσκηση-μήνυμα προς την Άγκυρα και επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Με τις εντολές του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη να επικεντρώνονται στην αυξημένη επιφυλακή και στην σταθερά υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου για κάθε ενδεχόμενο. Στόχος είναι η διατήρηση της εγρήγορσης στα πληρώματα με βάση τα διδάγματα που εξήχθησαν και από την κρίση του 2020 όταν ο Στόλος «κλείδωσε» το Αρχιπέλαγος και «έπνιξε» το Τουρκικό ναυτικό.