Πολεμικά παιχνίδια! Αποκαλύφθηκαν τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή του Ειρηνικού- Ο «δράκος» ανοίγει τα φτερά του



Πολεμικό παιχνίδι υποδηλώνει ότι η κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, θα αποτύχει με τεράστιο κόστος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ταϊβάν

Αν και μετά τις βουλευτικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπήρξε ακόμη «αλλαγή εξουσίας» και η υποστήριξη στη  Ουκρανία παραμένει, η αλλαγή των προτεραιοτήτων είναι εμφανής. Τις τελευταίες εβδομάδες του 2022 και τις πρώτες ημέρες του 2023, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στα ανοικτά των ακτών της Κίνας και στην κορεατική χερσόνησο.

Στις 21 Δεκεμβρίου, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα μαχητικό J-11 της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισε και ανάγκασε ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 να αλλάξει πορεία.

Ακόμη περισσότερος θόρυβος έγινε στις 26 Δεκεμβρίου, όταν σημειώθηκαν δύο περιστατικά ταυτόχρονα. Την ημέρα αυτή, ο PLA πραγματοποίησε μια μεγάλη επιχείρηση, στέλνοντας 7 πολεμικά πλοία και 71 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων πολλών βαρέων βομβαρδιστικών, στην Ταϊβάν.

Τις τελευταίες ημέρες, μια δέσμη «περίεργων» ειδήσεων ήρθε αμέσως από τις Ηνωμένες Πολιτείες . Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία με κάποιο τρόπο άρχισε να λειτουργεί, στις 10 Ιανουαρίου, ξεκίνησε τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα επιβλέπει τα θέματα αντιπαράθεσης με την Κίνα.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, οι Financial Times δημοσίευσαν μια περίληψη μιας συνέντευξης με τον Αντιστράτηγο του Σώματος Πεζοναυτών Μπίρμαν, διοικητή της Τρίτης Εκστρατευτικής Δύναμης στην Οκινάουα. Ήταν αυτός που έκανε τη σύγκριση με την Ουκρανία, υπονοώντας τη συστηματική συσσώρευση δυνάμεων και μέσων εναντίον της Κίνας και την αυστηρή συμμετοχή των «συμμάχων», στη μελλοντική σύγκρουση. Ως τους πιο σημαντικούς, ο στρατηγός αποκαλούσε την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Επίσης, στις 9 Ιανουαρίου, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης CSIS, δημοσίευσε μια μεγάλη έκθεση για ένα πολεμικό παιχνίδι που προσομοιώνει μια υποθετική εισβολή PLA στην Ταϊβάν το 2026. 

Το Πενταπόσταγμα σε άρθρο του , Ένα ''αιματηρό χάος'' με τρομερές απώλειες! Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα βυθίζονται και 10.000 στρατιώτες του PLA σκοτώνονται, αναφέρει ότι, μια εξέχουσα ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, διεξήγαγε πολεμικό παιχνίδι προσομοίωσης μιας πιθανής σύγκρουσης, που απασχολεί στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην Ασία και την Ουάσιγκτον.

Ο «δράκος» ανοίγει τα φτερά του
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, οι Αμερικανοί αντικειμενικά δεν έχουν κανέναν τρόπο να σταματήσουν ή ακόμα και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών ευκαιριών της Κίνας με άλλο τρόπο, παρά μόνο να τους παρασύρουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση. «Ταυτόχρονα, η Κίνα καταφέρνει να επιτεθεί με μεγάλη επιτυχία στις αμερικανικές θέσεις στο διπλωματικό πεδίο, εκδιώκοντας σταδιακά τα κράτη από τις ζώνες επιρροής τους», αναφέρει.

Στο υπόβαθρό τους, οι προσπάθειες της Ταϊπέι να απεικονίσει κάποιου είδους «αγωνιστική ετοιμότητα» περιλαμβάνουν:

Από το 2024, σχεδιάζεται να αυξηθεί η περίοδος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, από τους σημερινούς τέσσερις μήνες σε ένα χρόνο

 Στις αρχές Δεκεμβρίου, τέθηκε το ερώτημα σχετικά με την προμήθεια 100 εκτοξευτών πυραύλων αεράμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν συμβόλαιο το 2010, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στο νησί λόγω πιέσεων από το Πεκίνο

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων θερμαίνονται επίσης. Στις 3-5 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της νησιωτικής χώρας Μάρκος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα, κατά την οποία επετεύχθησαν σημαντικές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, έγιναν βήματα για την επίλυση εδαφικών διαφορών για τα κοιτάσματα πετρελαίου της Νότιας Κίνας, συνδέθηκαν έργα υποδομής στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, υπογράφηκαν διαστημικές συμφωνίες κ.λπ. Συνολικά, η Κίνα έκανε μια μεγάλη χειρονομία για να φέρει τις Φιλιππίνες στη «σφαίρα» επιρροής της.

Αλλά οι Φιλιππίνες, είναι ένα σημαντικό προπύργιο των ΗΠΑ στην περιοχή. Το 2014 υπογράφηκε συμφωνία για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί έλαβαν τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος του νησιωτικού κράτους. Και παρόλο που ο προηγούμενος Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ντουτέρτε, απείλησε επανειλημμένα την Ουάσιγκτον να σπάσει τη συμφωνία, αυτό δεν έγινε και ο Μάρκος, που ανέλαβε, στην αρχή ζήτησε μάλιστα να επισπεύσει τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες. Οι νέες συνθήκες, θέτουν και πάλι υπό αμφισβήτηση την τύχη των αμερικανικών βάσεων.

Παίκτες δεύτερης γραμμής
Μια ενδεχόμενη απώλεια των Φιλιππίνων θα αλλάξει πολλά για τους Αμερικανούς. Πρώτον, θα χάσουν μια περιοχή βάσης μπροστινών βομβαρδιστικών και μια σημαντική ναυτική βάση ( Luzon), ικανή να δέχεται πλοία των κύριων τάξεων. Επιπλέον, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα ιδέα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ: σε περίπτωση σύγκρουσης, οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα πρέπει να αναπτύξουν τα συστήματα  πυραύλων τους στα νησιά και στις νησίδες που ανήκουν στη Μανίλα, για να χτυπήσουν τον Κινεζικό στόλο.

Η προοπτική απώλειας αυτού του «προμαχώνα», αναγκάζει την Ουάσιγκτον να αυξήσει την πίεση σε άλλους «συμμάχους». Δεδομένου ότι, η Ταϊβάν είναι αδύναμη και η Νότια Κορέα συνδέεται με την σύγκρουση με τον Βορρά (2 Ιανουαρίου, ο Κιμ Γιονγκ-ουν μόλις έδωσε εντολή να επεκταθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της ΛΔΚ σε μια «γεωμετρική πρόοδο»), η Ιαπωνία παραμένει πρακτικά η μόνη αντι -Κινεζική βάση.

Ωστόσο, η πίστη του Τόκιο στην υπόθεση της «υπεράσπισης της δημοκρατίας», είναι πολύ αμφίβολη. Παρά την πολεμική ρητορική του πρωθυπουργού Fumio Kishida, η Ιαπωνία κάνει πολύ μέτρια πρακτικά βήματα προς την ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος. 

Ειδικότερα, τα δυνατά νέα των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου σχετικά με την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φτάσουν στη ΛΔΚ, μετατρέπονται σε αδιέξοδο όταν εξετάζουμε τις ημερομηνίες: το Τόκιο σχεδιάζει να θέσει τέτοιους πυραύλους σε λειτουργία γύρω στο 2030-2035. Είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον ότι, οι Ιάπωνες σχεδιάζουν να συνάψουν συμφωνία στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας με τους Βρετανούς και όχι με τους Αμερικανούς: οι τελευταίοι δεν θέλουν πραγματικά να μοιραστούν τις προηγμένες εξελίξεις.

Αυτό που είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, είναι οι επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ιαπωνίας και της ... Ινδίας. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16-26 Ιανουαρίου: τέσσερα ινδικά μαχητικά θα φτάσουν στα ιαπωνικά νησιά, τα οποία θα πετάξουν μαζί με τέσσερα ιαπωνικά μαχητικά. 

Οι προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας, διήρκεσαν ολόκληρο το 2022, αλλά χωρίς πραγματική επιτυχία (εκτός από τις  μάχες μεταξύ Ινδών και Κινέζων συνοριοφυλάκων).