”Πόλεμος” ΗΠΑ-Κίνας για την Σρι Λάνκα – Τεράστιες οι ευθύνες του ΠεκίνουΗ κινεζική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα επέκρινε πρόσφατα τις ΗΠΑ αφού ένας Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε την Κίνα «σπόιλερ» των διαπραγματεύσεων της Σρι Λάνκα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε πρόσφατη συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, η Τζούλι Τσουνγκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κίνα αποδοκίμασε το Πεκίνο σε μια συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC Newsnight και είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Κίνα δεν θα καθυστερήσει την επέκταση της υποστήριξης για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους της Σρι Λάνκα, καθώς Το νησιωτικό έθνος δεν έχει χρόνο να καθυστερήσει, ανέφερε η Colombo Gazette.

«Για χάρη του λαού της Σρι Λάνκα, ελπίζουμε σίγουρα η Κίνα να μην είναι κακόβουλος καθώς προχωρούν στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας με το ΔΝΤ», είχε πει περαιτέρω ο Chung.

Σε ένα δελτίο τύπου την Τρίτη, η κινεζική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα ανταπέδωσε τα σχόλια του Chung και τα χαρακτήρισε ως «αβάσιμες κατηγορίες και διαλέξεις». Επίσης επέκρινε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ επειδή κατηγόρησε την Κίνα ότι ήταν ο «χαλάς» των διαπραγματεύσεων της Σρι Λάνκα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Πριν από τις αβάσιμες κατηγορίες και τις διαλέξεις της, η συνάδελφός μας στις ΗΠΑ θα έπρεπε τουλάχιστον να αναρωτηθεί: Ποιος είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής; Ποιος κρατά να τυπώνει δολάρια ΗΠΑ, με περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2020;», ανέφερε σε tweet η κινεζική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα.

Αντί να σπείρει διχόνοια μεταξύ Σρι Λάνκα και Κίνας, η Κίνα αμφισβήτησε στην απελευθέρωσή της γιατί οι ΗΠΑ δεν ανέλαβαν αποφασιστικά μέτρα στο ΔΝΤ για μια πιο άνετη λύση για τη Σρι Λάνκα

«Δεν είναι υποκρισία στα καλύτερά της για τον Αμερικανό συνάδελφό μας να παίζει το παιχνίδι της ευθύνης αντί της αυτοεξέτασης; Τελικά, γιατί οι ΗΠΑ δεν ανέλαβαν αποφασιστικές ενέργειες στο ΔΝΤ για μια πιο άνετη λύση για τη Σρι Λάνκα; ή να επεκτείνουν μια επιχορήγηση στο νησί με το ποσό των δολαρίων ΗΠΑ που τυπώνουν κάθε χρόνο, αντί να σπέρνουν διχόνοια μεταξύ Κίνας και Σρι Λάνκα;», ανέφερε στο Twitter την Τρίτη η επίσημη διεύθυνση Twitter της Κινεζικής Πρεσβείας στη Σρι Λάνκα.

Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι άνθρωποι της Σρι Λάνκα είναι αρκετά σοφοί για να κρίνουν χωρίς ξένη διάλεξη ποιος είναι ο χαλαστής της ανάπτυξής μας, ανέφερε περαιτέρω η κινεζική πρεσβεία στο Twitter.

Η πρεσβεία εξοργίστηκε με τον ισχυρισμό της ότι η Κίνα ήταν «χαλάς» στις προσπάθειες της Σρι Λάνκα να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τόσο η Σρι Λάνκα όσο και το Πακιστάν έχουν παγιδευτεί στο χρέος της Κίνας, αλλά ενώ η Κίνα έχει προσφέρει ένα πακέτο διάσωσης στο Πακιστάν, αρνήθηκε να αναβάλει την αποπληρωμή δανείων της Σρι Λάνκα, ανέφερε η True Ceylon News.

Νωρίτερα, η Σρι Λάνκα είχε ζητήσει από την Κίνα οικονομική βοήθεια και αναδιάρθρωση του χρέους της, το οποίο αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού εξωτερικού χρέους της.

Ωστόσο, η Κίνα φέρεται να είπε ότι δυσκολευόταν να επεξεργαστεί το αίτημα του Colombo λόγω «σοβαρών προκλήσεων και επιπλοκών» από τη μονομερή ανακοίνωση της αναστολής αποπληρωμής του χρέους από τη Σρι Λάνκα.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Σρι Λάνκα, Qi Zhenhong, δήλωσε: «Η Κίνα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τη Σρι Λάνκα να μην χρεοκοπήσει, αλλά δυστυχώς πήγαν στο ΔΝΤ και αποφάσισαν να χρεοκοπήσουν. Η αναδιάρθρωση του χρέους σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά διμερή δάνεια. Οι χώρες που αποίκησαν τη Σρι Λάνκα έχουν περισσότερες υποχρεώσεις να βοηθήσουν σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε η True Ceylon News.