Τουρκική εφημερίδα: «Εξαφανίζεται το διπλωματικό έδαφος με την Αθήνα»Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι λόγοι για την ένταση που βιώνουμε με την Ελλάδα.

Τα βασικά μας ζητήματα εδώ και δεκαετίες παραμένουν τα ίδια.

Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην υφαλοκρηπίδα, στα όρια του FIR, στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς ή στο Κυπριακό, γράφει  ο αρθρογράφος Yahya Bostan στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Συνεχίζει:
Αν δεν επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, είναι αδύνατη μια θετική πορεία στις διμερείς σχέσεις.

Σε αυτά τα θέματα προστέθηκε πρόσφατα η συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Η Ελλάδα ακολουθεί επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική στον τομέα της ΑΟΖ, όπως στο θέμα των 12 μιλίων.  Θυμάστε τον χάρτη της Σεβίλλης που κυκλοφόρησε η Αθήνα…

Η Αθήνα αγνοεί τα «μακροπρόθεσμα προβλήματα» μιλάει μόνο για ΑΟΖ

Σύμφωνα με μια από τις πηγές μου, η ελληνική διπλωματία δεν είναι διατεθειμένη να λύσει μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Τα παραπάνω θέματα αγνοούνται σε όλες τις διμερείς συναντήσεις.

 Η Αθήνα λέει ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για την  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Άγκυρα.

Αυτό αφήνει τις διαπραγματεύσεις ασαφείς.

  Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία βρίσκει την ελληνική διπλωματία κλειστή στην επικοινωνία, παράλογη και αποκομμένη από την πραγματικότητα.

  Με όποιον και να μιλήσω στην Άγκυρα, βλέπω ότι έχει πλέον χαθεί η πεποίθηση ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν με διπλωματικά μέσα.

Το πλαίσιο των σχέσεων με την Ελλάδα καθορίζεται από μακροπρόθεσμα θέματα, ενώ ο τόνος της έντασης από τις βραχυπρόθεσμες και τρέχουσες εξελίξεις.

Τα εσωτερικά θέματα της Αθήνας επηρεάζουν τις σχέσεις με την Τουρκία…

Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα είναι από τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν, για παράδειγμα, τις σχέσεις.

Αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρησιμοποιεί ως σημείο διαφυγής τις εντάσεις με την Τουρκία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πιθανή ένταση με την Άγκυρα θα ήταν ένας καλός λόγος για να συγκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας, στο οποίο στο επίκεντρο βρέθηκε η Ελληνίδα βουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Γιατί η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη

Ξέρετε, η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Τουρκίας-Λιβύης ανέτρεψε την περιφερειακή εξίσωση κατά της Άγκυρας. Οι δύο χώρες προχώρησαν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη νέα συμφωνία υδρογονανθράκων που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου. Η τελευταία συμφωνία οδήγησε σε νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Για να αντισταθμίσει τις απώλειές της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα άρχισε να ακολουθεί μια πολιτική που στόχευε άμεσα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Λιβύης.
 
Για αυτό, πρώτα απ' όλα, υπέγραψε συμφωνία με διεθνείς εταιρείες για δραστηριότητες έρευνας πετρελαίου, φυσικού αερίου και γεώτρησης στα νότια του νησιού της Κρήτης, στα σύνορα του λιβυκο-ελληνικού θαλάσσιου κοιτάσματος.

Η αιτία πολέμου με την Τουρκία

Το βήμα αυτό ακολούθησε η απόφαση επέκτασης της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια νότια του νησιού της Κρήτης, δηλαδή από την πλευρά του νησιού που βλέπει προς τη Λιβύη. Με αυτές τις μονομερείς κινήσεις η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την κυριαρχία της στη Μεσόγειο εις βάρος της Λιβύης.

Η άποψη της Άγκυρας για το θέμα είναι ξεκάθαρη. Εάν η Ελλάδα επεκτείνει την απόφασή της στα 12 μίλια να συμπεριλάβει την ανατολική ακτή του νησιού της Κρήτης και κάνει ένα βήμα που θα επηρεάσει το Αιγαίο, θα σημάνει αιτία πολέμου για την Τουρκία. Το 1995, ελήφθη μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτή η στάση έχει κοινοποιηθεί ξεκάθαρα στα εμπλεκόμενα μέρη -πριν και ξανά. Ενεργώντας με αυτό το γεγονός, η Ελλάδα αναμένεται να περιορίσει την απόφασή της μόνο στη νότια ακτή του νησιού, που αφορά τη Λιβύη.

Θα αυξηθούν οι εντάσεις

Μπορούμε να προβλέψουμε ότι η ένταση στη γραμμή Τρίπολη-Αθήνα θα αυξηθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα λόγω των μονομερών βημάτων της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης καταδίκασε τη συμφωνία που έγινε με διεθνείς εταιρείες. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιβάλει τη δική της στάση στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η κυβέρνηση της Τρίπολης προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβεί σε μονομερή μέτρα σχετικά με τις επίμαχες περιοχές.

Αναφέρεται ότι το προσεχές διάστημα η διοίκηση της Τρίπολης θα ξεκινήσει πρωτοβουλία κατά της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα αναμφίβολα δεν θα αρνηθεί την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική της υποστήριξη από τη Λιβύη σε αυτή την ένταση. Θα είναι χρήσιμο να παρακολουθείται στενά η διπλωματική κίνηση που θα σημειωθεί στη γραμμή Τρίπολη-Άγκυρα τις επόμενες ημέρες.

Yeni Şafak · Yahya Bostan