Στον αέρα η Ελληνο-Γερμανική συμφωνία αντικατάστασης των Ελληνικών ΤΟΜΑ BMP-1 με τα Γερμανικά Τ/Θ Marder



Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και κ. Γεώργιο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Στον αέρα η Ελληνο-Γερμανική συμφωνία αντικατάστασης των Ελληνικών ΤΟΜΑ BMP-1 με τα Γερμανικά Τ/Θ Marder», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να αποστείλει στην Ουκρανία τα Τεθωρακισμένα (Τ/Θ) Marder που προορίζονταν για τη χώρα μας για να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η παραχώρηση των Ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι, 
1. Στις 31.5.22, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz αποφάσισαν για την παραχώρηση Ελληνικών Τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και για την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων (Τ/Θ) γερμανικής κατασκευής τύπου Marder 1Α3.

2. Στις 16.9.22, σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης για στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, συμφωνήσατε με την Γερμανίδα ομόλογό σας, Christine Lambrecht, για την παραχώρηση σαράντα (40) ΤΟΜΑ BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 Τ/Θ Marder 1Α3, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Παράλληλα, δηλώθηκε ότι “η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά του Αν. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την άμεση αντικατάστασή τους από τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Marder.”

3. Στις 27.10.22, ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, δήλωσε ότι τα γερμανικά Τ/Θ Marder που θα αντικαταστήσουν τα ΤΟΜΑ BMP-1 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, θα προωθηθούν σε μονάδες του Έβρου και όχι στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

4. Στις 5.1.23, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραχωρήσει Τ/Θ Marder στην Ουκρανία, ενώ την επομένη, 6.1.23, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας προσδιόρισε τον αριθμό των Marder σε 40, αυτών που προορίζονταν να δοθούν στη χώρα μας για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν από την παραχώρηση των Ελληνικών ΤΟΜΑ BMP-1 στην Ουκρανία.

5. Στις 9.1.23, το ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε ότι επικοινωνήσατε τηλεφωνικά με την Christine Lambrecht με την οποία συζητήσατε την περαιτέρω ενίσχυση της Ελληνο-Γερμανικής αμυντικής συμφωνίας, τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και την πορεία υλοποίησης της ανωτέρω συμφωνίας για την παράδοση στη χώρα μας των προσυμφωνηθέντων 40 Τ/Θ Marder, χωρίς να αναφέρεται το παραμικρό για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των υπολοίπων 26 Marder 1A3, αφού μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί μόνο 14 στον αριθμό.

Δεδομένου ότι, η απομάκρυνση των TOMA BMP-1 από τη θέση τους στα νησιά του Αν. Αιγαίου απαιτεί ανάλογη αντικατάσταση για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των ΕΔ.
Δεδομένου ότι, στα πλαίσια του προγράμματος "RINGTAUSCH", κατόπιν της Ελληνογερμανικής Αμυντικής Συμφωνίας, που κυρώθηκε στις 31/05/2022, θα έπρεπε ήδη εντός Δεκεμβρίου 2022 να έχει αποστείλει η Γερμανία στη χώρα μας 40 Τ/Θ Marder 1A3, σε αντιστοιχία των ισαρίθμων, παραχωρηθέντων στην Ουκρανία, ΤΟΜΑ BMP-1. 

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δηλώσεις στον γερμανικό τύπο, ο αριθμός των Τ/Θ Marder που δύνανται να παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ουκρανία, πέραν αυτών που έχει συμφωνηθεί να παραδοθούν στην Ελλάδα, είναι ελάχιστος και όχι σε καλή κατάσταση.

Δεδομένου ότι, ο νέος σχεδιασμός τοποθέτησης των Γερμανικών Τ/Θ Marder στη Θράκη προς κάλυψη των εκεί επιχειρησιακών απαιτήσεων τίθεται εν αμφιβόλω μετά την απόφαση της Γερμανίας να μην αποστείλει στη χώρα μας τον αριθμό των Τ/Θ Marder προς αντικατάσταση των παραχωρηθέντων Ελληνικών BMP-1 στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά του Αν. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την άμεση αντικατάστασή τους από τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Τ/Θ Marder, όχι μόνο δεν τοποθετούνται τα Τ/Θ Marder στον Έβρο, αλλά δεν υλοποιήθηκε και η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας για την παράδοση των Τ/Θ Marder στη χώρα μας.

Δεδομένου ότι, πλήττεται το κύρος μας, ως χώρα, απέναντι στους εταίρους μας με την μη τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Γερμανίας για παράδοση 40 Τ/Θ Marder.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1. Αληθεύουν οι πληροφορίες περί μη παράδοσης από τη Γερμανία στη χώρα μας των υπολοίπων Marder, προς συμπλήρωση του αριθμού των 40; Συζητήσατε με την Γερμανίδα ομόλογό σας το υπόψη θέμα; Αν ναι, τι ακριβώς είπατε;

2. Υπάρχει πρόβλεψη στην υπόψη Ελληνο-Γερμανική αμυντική συμφωνία για κάλυψη του αριθμού των προς αντικατάσταση BMP-1 με άλλο τρόπο πλην της παράδοσης ισάριθμων Τ/Θ Marder;

3. Πως προτίθεστε να καλύψετε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου μετά την παραχώρηση των ΤΟΜΑ BMP-1 στην Ουκρανία με αντίστοιχες δυνατότητες;

4. Πως προτίθεστε να καλύψετε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που θα κάλυπταν τα Τ/Θ Marder στον Έβρο και αλλού; Θα προχωρήσετε σε απόκτηση των τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx  και  αναβάθμιση των Leopard;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκαταστήσετε το κύρος μας, ως χώρα, απέναντι στους εταίρους μας από την ενδεχόμενη μη τήρηση της συμφωνίας με τη Γερμανία για την παράδοση των Marder; 

6. Τι γίνεται με την προαναγγελθείσα νέα Ελληνογερμανική αμυντική συμφωνία; 

Για τον Τομέα Άμυνας 
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Αν. Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής