Τούρκοι: Το Ισραήλ δίνει τεχνολογία drone στην Ελλάδα – Τι άλλαξε και βλέπουν αντίπαλο για τα BayraktarΤούρκοι: Το Ισραήλ δίνει τεχνολογία drone στην Ελλάδα λένε αναλυτές ενώ υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να αναπτύξει μόνη της UAV.

«Αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για το εγχώριο UAV της Ελλάδας», τιτλοφορείται το άρθρο του τουρκικού αμυντικού σάιτ savunmasanayist.com.

«Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια για να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) με εγχώριους πόρους. Τέσσερα πανεπιστήμια υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ)», τονίζεται.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, με το νέο έργο που ξεκίνησε, «η Ελλάδα θα αναπτύξει ένα πιο προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα Αρχύτας», που ήταν το «πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της χώρας».

Με το έργο που ονομάζεται Γρύπας, σχεδιάζεται η παραγωγή ενός UAV κατηγορίας MALE ενώ η «Ελλάδα σχεδιάζει να το οπλίσει», υπογραμμίζουν οι Τούρκοι.

«Προβλέπεται ότι τα πρώτα πρωτότυπα θα παραχθούν, θα δοκιμαστούν και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή μετά από μια περίοδο ανάπτυξης 25 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής του έργου», τονίζεται.

Το Γρύπας θα μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ύψος 30.000 πόδια και θα έχει βάρος απογείωσης 3 τόνους ενώ θα είναι μεγαλύτερο από το ισραηλινό Heron και ελαφρώς μικρότερο από το αμερικανικό MQ-9 Reaper.

«Θα είναι συγκρίσιμο με το Bayraktar AKINCI», αναφέρεται ενώ οι Τούρκοι υπογραμμίζουν πως «υπάρχει πιθανότητα το Ισραήλ να παράσχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του εν λόγω UAV».

«Θεωρείται ότι η Ελλάδα δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να αναπτύξει ένα SİHA ή ακόμα και ένα UAV όπως το Γρύπας με εγχώριους πόρους», καταλήγει το savunmasanayist.com.