Τα «βαμπίρ των drones» στέλνει η Αμερική στην Ουκρανία – Εξέλιξη που ενδιαφέρει την Ελλάδα



Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ενέκρινε την αποστολή του συστήματος «βαμπίρ των drones», ένα σύστημα που ενδιαφέρει και την Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία είδηση για τον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων απειλών από την Ρωσία, με τη μαζική αποστολή καμικάζι (kamikaze) drones, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε την χρηματοδότηση με 40 εκατ. δολ. στην κατασκευάστρια εταιρεία L3Harris ώστε να παράξει και να παραδώσει στα μέσα του 2023 συνολικά 14 συστήματα Vampire για την αντιμετώπιση των ρωσικών kamikaze drones – που είναι τα ιρανικής κατασκευής Shahed-136.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο – κι αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα – μπορεί να προσαρμοστεί στην καρότσα ενός αγροτικού – Pick Up αυτοκινήτου και να επιχειρεί κάθε φορά από διαφορετικό σημείο ενώ όποτε απαιτείται μπορεί να μετακινείται ώστε να μην αποτελεί σταθερό στόχο.

Το σύστημα αποτελείται από έναν εκτοξευτή πυραύλων καθοδηγούμενου από λέιζερ που μπορεί να εγκατασταθεί γρήγορα στην καρότσα ενός αγροτικού.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η σύμβαση από το Πεντάγωνο απαιτεί από την εταιρεία να παραδώσει 4 συστήματα στο Υπουργείο Άμυνας έως τα μέσα του 2023 και άλλα 10 έως το τέλος του 2023, ώστε εν συνεχεία να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Με τιμή κτήσης περίπου 2,8 εκατ. δολ. η κάθε μονάδα, το σύστημα Vampire έχει μπει σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο μικροσκόπιο και της Ελλάδας, αφού μπορεί να προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αμυντική θωράκιση της χώρας έναντι των τουρκικών μη επανδρωμένων απειλών, σε συνδυασμό με το υπάρχον σύστημα anti-drone που ήδη έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην νησιωτική χώρα.

Τα πλεονεκτήματά του επιγραμματικά είναι:
Η εγκατάσταση στην καρότσα ενός οχήματος μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 ώρες από 2 άτομα χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία
Όλα τα συστήματά του είναι μαζί. Η τροφοδοσία ρεύματος εξαλείφει την ανάγκη για εναλλάκτη 24 volt στο όχημα
Το ανεξάρτητο σταθεροποιημένο σύστημα παρατήρησης WESCAM MX-10™ RSTA παρέχει επικάλυψη ISR
Μπορεί να εξοπλιστεί με APKWS ή άλλα πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ
O εκτοξευτής APKWS είναι ένα κατευθυνόμενο με λέιζερ οπλικό σύστημα που σχεδιάστηκε από την BAE Systems και είναι σε θέση να εκτοξεύει τον πύραυλο Hydra 70 mm, καθοδηγούμενο με λέιζερ.

Το APKWS μπορεί να καταστρέψει εναέριους στόχους όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη με έλικες σε μέγιστη εμβέλεια 5 km ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων σε μέγιστη εμβέλεια 11 km. Το ραντάρ L3Harris Vampire μπορεί να ελέγχει και να ανιχνεύει εναέριες απειλές από 1.200 έως 5.300 πόδια (1.600 μέτρα), ύψος που είναι το ανώτερο που χρησιμοποιούν τα drones αυτοκτονίας, αφού είναι σχεδιασμένα να πετούν όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα ύψη για να μην είναι ανιχνεύσιμα.

enikos.gr