F-35: Αναμένεται σύντομα η πολυπόθητη απάντηση των ΗΠΑ στο αίτημα της Ελλάδας για απόκτηση 20+20 μαχητικών



Οι συμφωνίες που αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2023 και θα σημάνουν την ολική μεταμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μαχητικά F-35

Πρόκειται για το «ιερό δισκοπότηρο» των μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως και η Ελλάδα φέτος θα μπει και επίσημα στο κλειστό κλαμπ των λίγων.

Μέσα στον Ιανουάριο, το πολύ ως το τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να έρθει η πολυπόθητη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για απόκτηση 20+20 μαχητικών F-35 μαζί με το πακέτο υποστήριξης.

Ο Jonathan Hoyle Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης της Lockheed Martin -κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, με αποκλειστική συνέντευξη στον υπογράφων, που δημοσιεύθηκε στην Realnews στις 13 Νοεμβρίου 2022 αποκάλυψε ότι υπό προϋποθέσεις τα μαχητικά 5ης γενιάς μπορούν να βρίσκονται στην Ελλάδα το 2026 ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή τους.

Αναμένεται, λοιπόν, να έρθει η απάντηση (LOA) στο αίτημα (LOR) που έχουμε στείλει. Αμέσως μετά να υπογραφεί η συμφωνία, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Από την υπογραφή της LOA θα χρειαστούν περίπου 3-4 χρόνια ως την παράδοση του πρώτου μαχητικού» λέει ο Jonathan Hoyle, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις σημαίνει ότι μπορεί το 2026 τα πρώτα F-35 να βρίσκονται στην Ελλάδα «με την επισήμανση ότι θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες πτυχές του προγράμματος.