Την άλλη εβδομάδα στο Κονγκρέσο οι πωλήσεις F-35 για Ελλάδα και F-16V για ΤουρκίαΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Με δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει να θέσει την ερχομένη εβδομάδα στο Κογκρέσο προς έγκριση, οι πωλήσεις μαχητικών αεροπλάνων F-35 και F-16V, σε Ελλάδα και Τουρκία αντιστοίχως. Κατά τους συντάκτες, θα τεθεί προς έγκριση το ελληνικό αίτημα που τέθηκε τον Ιούνιο του 2022 που αφορά “τουλάχιστον” 30 F-35 νέας κατασκευής και το τουρκικό που αφορά την προμήθεια 40 F-16V νέας κατασκευής και αναβάθμιση στην ίδια έκδοση 79 υφισταμένων F-16 της τουρκικής αεροπορίας. Το τουρκικό αίτημα περιλαμβάνει επίσης πώληση πλέον των 900 πυραύλων αέρος – αέρος και 800 βομβών, που σε πλήρη ανάλυση αναφέρεται ότι φθάνει δυνητικώς στο ύψος των 20 δισ. $.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι συσχετίζουν την εξέλιξη του τουρκικού αιτήματος, που εξετάζεται για χρόνο μεγαλύτερο του έτους, με την συγκατάθεση της Αγκύρας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ταυτόχρονη υποβολή των αιτημάτων των δύο χωρών, εξυπηρετεί την σκοπιμότητα της προσμονής ηπιότερων αντιδράσεων από την Ελλάδα, που έχει ζητήσει την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς.

Όπως έχουμε αναλύσει, η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει εδώ και καιρό στην Αθήνα την αντίληψη τηρήσεως ισορροπίας στους εξοπλισμούς Ελλάδος και Τουρκίας, υπό την έννοια ότι θα εγκρίνονται για την πρώτη πωλήσεις πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων, ώστε να έχει ποιοτικό πλεονέκτημα. Η περίπτωση φυσικά δεν καλύπτει συνολικώς την Ελλάδα, καθώς σταδιακώς οι πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αντικειμενικώς περιορίζονται, όσο αναπτύσσονται από την Άγκυρα εγχώρια όπλα.

Είχαμε εξηγήσει ότι το τουρκικό αίτημα πωλήσεως F-16V ήταν λογικό, επειδή η αποπομπή της από το πρόγραμμα F-35 σχετίζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία αμφοτέρων των αεροπλάνων. Ως εκ τούτου, η αφιέρωση κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. $ για τις σχετικές με το F-35 επενδύσεις, θέμα για το οποίο είχε θέσει ζήτημα επιστροφής η Άγκυρα, κατευθύνθηκαν κατά βάση προς την Lockheed Martin, από την οποία είναι φυσιολογικό να αναμένεται ο συνυπολογισμός στην μελλοντική σύμβαση για τα F-16V.