Μερίσματα με αυξήσεις και αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν 120.000 απόστρατοι



Πληρωμές σε μία δόση με αυξήσεις και αναδρομικά ως και 27 μηνών από την κατάργηση των μειώσεων στα μερίσματα που λαμβάνουν από τα μετοχικά τους ταμεία έρχονται Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο για 120.000 αποστράτους.

Όπως αναφέρει σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι μηνιαίες αυξήσεις που θα λάβουν οι απόστρατοι εξαρτώνται από τον βαθμό αποστρατείας και τα έτη υπηρεσίας από 10 έως 20 ευρώ για χαμηλόβαθμους και φτάνουν τα 89 ευρώ για υψηλόβαθμους απόστρατους αξιωματικούς.

Τα δε αναδρομικά που «μετρούν» 27 μήνες, από 1ης/1ου/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023, κυμαίνονται μεταξύ των 270 ευρώ και 2.403 ευρώ.

Μετά την ψήφιση του Νόμου 5018/2023 του υπουργείο Άμυνας, με τον οποίο καταργήθηκε η μείωση που είχαν στα μερίσματά τους από τον νόμο του 2012, οι διοικήσεις των τριών μετοχικών ταμείων έχουν προγραμματίσει ήδη τις πληρωμές με τα αυξημένα μερίσματα και τα αναδρομικά που ανάλογούν στους απόστρατους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο δημοσιογράφος Κώστας Κατίκος, οι αόστρατοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από την κατάργηση των μειώσεων ως εξής:

Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα πληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου τα μερίσματα μηνός Μαρτίου με τις αυξήσεις και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε εντός του Μαρτίου με ξεχωριστή πίστωση ή μαζί με το μέρισμα του Απριλίου να πληρωθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων από 1ης/1ου/2021.
Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας θα πληρωθούν σε μία δόση την αύξηση που προκύπτει από την κατάργηση των μειώσεων και τα αναδρομικά με την πληρωμή του μερίσματος αρχές Απριλίου (εκτός κι αν επισπευσθεί η διαδικασία).
Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού θα πληρωθούν την αύξηση στο μέρισμα Απριλίου, με καταβολή τέλος Μαρτίου, ενώ για τα αναδρομικά καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθούν στις αρχές Απριλίου.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» παραουσιάζει κι έναν πίνακα με το κέρδος στα μερίσματα από την κατάργηση μειώσεων ως 15% και τα αναδρομικά για 2021 και 2022:

Πίνακας: Ελεύθερος Τύπος / Κώστας Κατίκος