Τίμησαν τους αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος



Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Επιπλέον, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Σπυρίδων Σκλάβος, Προϊστάμενοι Κλάδων, Διευθυντές Διευθύνσεων και Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόντες ήταν επίσης εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (δείτε την ομιλία κ. Υπουργού εδώ), τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και Προέδρους Συνδικαλιστικών Ενώσεων.

 Ο κ. Αρχηγός στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε :

«Με συνείδηση εθνικής ευθύνης και κοινωνικού χρέους, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αστυνομικούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και θυσίασαν το πιο σημαντικό αγαθό, αυτό της ζωής…

…Βρισκόμαστε εδώ, κατακλυσμένοι με αισθήματα συγκίνησης και σεβασμού προς αυτούς τους ανθρώπους που απουσιάζουν σήμερα από κοντά μας…

… Δεν πρόκειται για ήρωες αλλά για ανθρώπους που τοποθέτησαν το κοινωνικό καλό πάνω από το ατομικό και με ελεύθερη βούληση επέλεξαν να υπερασπιστούν με γενναιότητα το αγαθό της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Αυτούς τους αστυνομικούς τιμούμε σήμερα!

… Μοναδικό τους κίνητρο ήταν η προσφορά στον άνθρωπο, στο εμείς έναντι του εγώ, στο συλλογικό έναντι του ατομικού και για αυτό δικαίως κέρδισαν την αναγνώριση, την υστεροφημία, τον θαυμασμό της κοινωνίας…

…Με γνώμονα την τήρηση του Νόμου, με οδηγό τις προσδοκίες των πολιτών και την απαίτηση για ασφάλεια και ευνομία στον τόπο μας, συναισθανόμαστε την ανάγκη μετάβασης στη νέα εποχή.  Στηρίζουμε το έργο του κάθε αστυνομικού και είμαστε δίπλα του στην καθημερινή επικίνδυνη αποστολή του με ήθος και επαγγελματισμό…

…Δεν ξεχνούμε. Τιμούμε και ευγνωμονούμε όλους εκείνους που έπεσαν στο καθήκον. Τιμούμε την προσφορά τους σε όλους εμάς, στην κοινωνία μας, στην Πατρίδα μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.»

Σημειώνεται ότι, η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στη μνήμη των αστυνομικών που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων, τρομοκρατικών ενεργειών, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την άσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων, από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις στα Στρατιωτικά Νεκροταφεία (Α’ και Γ’ Κοιμητήρια Αθηνών), ως ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς που έπεσαν στους αγώνες του Έθνους.