Οργή στις ΗΠΑ! Χρηματοδοτούν την Αίγυπτο, όσο αγοράζει ρωσικά όπλαΟι ΗΠΑ βοηθούν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του Καΐρου με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, όμως το Κάιρο συνεχίζει να αγοράζει εξοπλισμό από την Ρωσία, "καταπονώντας" τις σχέσεις Αιγύπτου-Δύσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να χρηματοδοτήσουν την μετάβαση από τον ξεπερασμένο εξοπλισμό σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα σε προηγμένο εξοπλισμό που παράγουν οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη.

Δεδομένου αυτού, τα ετήσια αμυντικά έξοδα της αφρικανικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής στρατιωτικής χρηματοδότησης, αναμένεται να δουν αύξηση της τάξεως του 3,9%, φτάνοντας τα 11 δισεκατομμύρια το 2028 από τα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια του 2024.

Σύμφωνα με αναφορά της GlobalData, οι αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες του κράτους είναι αποτέλεσμα των εν εξελίξει προσπαθειών εκσυγχρονισμού για την απόκτηση αεροσκαφών σταθερών πτερύγων και οχημάτων εδάφους με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Χερσόνησο του Σινά, της αστάθειας στην Λιβύη και των ανησυχιών περί ναυτικής ασφάλειας στην Διώρυγα του Σουέζ.

Η Αίγυπτος έχει διαθέσει το 52,8% του συνολικού στρατιωτικού προϋπολογισμού της στην απόκτηση νέου εξοπλισμού κατά την περίοδο 2019 με 2023. Εν όψει της συνεχιζόμενης αστάθειας στην Λιβύη και την τρομοκρατία στην Χερσόνησο του Σινά, η χώρα έχει υπογράφει αρκετές αμυντικές συμφωνίες για να διατηρήσει την στρατιωτική της υπεροχή στην περιοχή και συνεχώς εστιάζει στην ενίσχυση της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι Δηλώσεις Του Ειδικού
Ο Akash Pratim Debbarma, αναλυτής στον τομέα της αεροναυπηγικής και της άμυνας στην GlobalData, σχολίασε "η Αίγυπτος συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιο αεροσκαφών της για να δημιουργήσει μία αξιόλογη δύναμη αποτροπής στην περιοχή και για να επιδείξει την αφοσίωσή της στην διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα απόκτησης της χώρας για αγορά 30 μονάδων μαχητικών αεροσκαφών Rafale-DM/EM και 12 μονάδων ελικοπτέρων CH-47F Chinook αναμένεται να βελτιώσει τις δυνατότητες της πολεμικής της αεροπορίας."

Η Αίγυπτος εστιάζει επίσης στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων χερσαίου πολέμου της. Οι σημαντικές τρέχουσες αποκτήσεις 500 μονάδων ρωσικών κύριων αρμάτων μάχης T-90MS και 2 χιλιάδων μονάδων Panthera T6 δείχνουν την επιθυμία της χώρας να ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να ικανοποιήσει τις ανάγκες ασφάλειας του έθνους.

Ο Debbarma έκλεισε λέγοντας, "η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια παίζει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνάμεων της Αιγύπτου. Μέσα στον χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν καθοριστικές, βοηθώντας την Αίγυπτο να αποκτήσει όπλα και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και από άλλες δυτικές χώρες.

Ωστόσο, με την απόκτηση της Αιγύπτου από την Ρωσία, η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να καταπονεί τις σχέσεις Αιγύπτου με ΗΠΑ, καταλήγοντας σε μία συνεχιζόμενη μείωση της στρατιωτικής χρηματοδότησης που παρέχουν οι Αμερικανοί και ενός επιβραδυνόμενου ποσοστού αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού της Αιγύπτου."