Αμερικανός Διοικητής του NORAD και του NORTHCOM: Να γιατί μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα ξεπροβάλλουν ξαφνικά παντού



H μυστικοπάθεια γύρω από τα 5 μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα που έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τρία διαφορετικά κράτη γεννά... θεωρίες συνωμοσίας

Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, μυστηριώδη μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τρία διαφορετικά κράτη. Η πολιτική ηγεσία και τα πολεμικά επιτελεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα βρίσκονται επί ποδός -πολέμου σχεδόν- και συμπεριφέρονται σαν να δέχονται απειλή από εχθρικές δυνάμεις -γήινες αλλά και ίσως όχι μόνον.

Ένας αμερικανός στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας  που επιβλέπει τις εντολές των ΗΠΑ, επιφορτισμένος με την υπεράσπιση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ και του Καναδά, εξήγησε ότι υπάρχει ένας λόγος που τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα φαίνεται να εμφανίζονται ξαφνικά παντού. Υπήρξε μια αλλαγή στον τρόπο που τα αναζητά ο στρατός.

Τέσσερα αντικείμενα, ένα κινεζικό μπαλόνι επιτήρησης και τρία άλλα μικρότερα αντικείμενα, καταρρίφθηκαν σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας και ο επικεφαλής των στρατιωτικών διοικήσεων που συμμετείχαν στην κατάρριψη αυτών των αντικειμένων που πετούσαν πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αποκάλυψε σε μια ενημέρωση την Κυριακή, πως η άνοδος στην ανακάλυψη και τη δέσμευση ακολουθεί μια προσαρμογή των φίλτρων του ραντάρ μετά την κίνηση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο στρατηγός Glen VanHerck, διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι το NORAD άρχισε να ψάχνει για πολύ μικρότερα, πιο αργά κινούμενα ιπτάμενα αντικείμενα, ενώ έκανε επίσης προσαρμογές στο φιλτράρισμα με βάση το υψόμετρο. Συνήθως, η ανίχνευση ραντάρ της NORAD αναζητά μαχητικά αεροσκάφη ή βομβαρδιστικά, τα οποία κινούνται με υψηλές ταχύτητες.

Ο VanHerck είπε ότι, πιστεύει ότι η αυξημένη ικανότητα ανίχνευσης αυτών των αντικειμένων μπορεί να αποδοθεί στις προσαρμογές του ραντάρ και ότι οι χειριστές βρίσκονται σε "υψηλή εγρήγορση" και αναζητούν πιο προσεκτικά αυτά τα μικρότερα και πιο αργά αντικείμενα. Από τότε που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ , κατέρριψε το κινεζικό αερόστατο στις αρχές Φεβρουαρίου, μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν τρία επιπλέον αερομεταφερόμενα αντικείμενα.


Ενώ οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το πρώτο αντικείμενο ως κινεζικό αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου , οι στρατιωτικοί της Βόρειας Αμερικής δεν έχουν ακόμη εξηγήσει δημοσίως ποια είναι τα άλλα αντικείμενα -εκτός από την παροχή λίγων λεπτομερειών σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα - και τον σκοπό που εξυπηρετούν.

Η Melissa Dalton, η βοηθός υπουργός Άμυνας για την άμυνα των ΗΠΑ και τις ημισφαιρικές υποθέσεις, δήλωσε την Κυριακή ότι αν και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν από τι προήλθαν αυτά τα πρόσφατα αντικείμενα το Σαββατοκύριακο, η απόφαση να τα καταρρίψουν παρόλα αυτά, πάρθηκε «Με πολύ μεγάλη προσοχή για την προστασία της ασφάλειας και των συμφερόντων μας».

Πρόσθεσε ότι, τα πρόσφατα αντικείμενα δεν αποτελούσαν «κινητική στρατιωτική απειλή», αλλά ταξίδευαν κοντά σε «ευαίσθητες» στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ και ότι το σχετικά χαμηλό τους ύψος θα μπορούσε ενδεχομένως να απειλήσει πολιτικά αεροσκάφη.

«Έχουμε εξετάσει πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο μας σε αυτά τα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ραντάρ μας, κάτι που μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγεί την αύξηση των αντικειμένων που εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε η Dalton. 

Ανέφερε επίσης ότι, είναι γνωστό πως μια σειρά από οντότητες, συμπεριλαμβανομένων χωρών, εταιρειών, ερευνητικών οργανισμών, εκμεταλλεύονται αντικείμενα σε αυτά τα υψόμετρα για σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης έρευνας.

Καθώς οι ομάδες ανάκτησης εργάζονται για τη συλλογή συντριμμιών από τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, δεν είναι αμέσως σαφές από πού προήλθαν όλα.

Ο  Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου  στρατηγός Πατ Ράιντερ, είπε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση  ότι, η Κίνα λειτουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο μπαλονιών επιτήρησης που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους και πολλές περιοχές, αλλά δεν είναι σαφές εάν τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν στον απόηχο του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού ήταν επίσης Κινεζική προέλευση.