Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε φορές μεγαλύτερες οι ρωσικές απώλειες ως τα μέσα Φεβρουαρίου



Το BBC κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα 14.709 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση ανοιχτές πηγές. Τις τελευταίες 14 ημέρες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ήταν πενταπλάσιος από τα συνήθη εβδομαδιαία στοιχεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέπεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία στο Ντονμπάς.

Οι επιβεβαιωμένες απώλειες άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ρωσικές πηγές ανέφεραν συστηματικά περίπου 250-300 θανάτους κάθε εβδομάδα. Τον Ιανουάριο, οι αριθμοί αυτοί διπλασιάστηκαν.

Αλλά γενικά, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η Ρωσική Υπηρεσία του BBC, μαζί με τη Mediazona (που αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως «ξένος πράκτορας») και μια ομάδα εθελοντών, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 1.679 νεκρών, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τα συνηθισμένο αριθμό νεκρών ανά εβδομάδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών από την εισβολή στην Ουκρανία. Και μιλάμε μόνο για τα στοιχεία που μπορέσαμε να βρούμε και να επαληθεύσουμε από ανοιχτές πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτερος, γράφει το BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC (ρωσική υπηρεσία), OnAlert/ Φωτογραφία αρχείου Reuters