"Φωτιά στο ΝΑΤΟ": Μονάδες του Βρετανικού Στρατού έφτασαν στην Εσθονία και εκπαιδεύονται στον χειμερινό πόλεμο«Η λειτουργία στο κρύο είναι άβολη και είναι σκληρή δουλειά»

Χτίζοντας στρατόπεδα, δημιουργώντας εστίες φωτιάς για να ζεσταθούν και κάνοντας πρακτική χρήση των όπλων τους με γάντια, στρατεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο μαθαίνουν και εκπαιδεύονται στο χειμερινό κλίμα της Εσθονίας.

Μέλη της 3ης Μοίρας Μηχανικών Τεθωρακισμένων του Βρετανικού Στρατού, του Βασιλικού Πυροβολικού και συγκεκριμένα της 127ης Πυροβολαρχίας του Βρετανικού Στρατού και της Ειδικής Ομάδας Αεροπορίας της Βασιλικής Αεροπορίας συμμετείχαν στο Μάθημα Διαχείρισης Ψυχρού Καιρού κοντά στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η εκπαίδευση αυτή σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι η πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στην Εσθονία – με το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος-πλαίσιο – είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις κρύες χειμερινές συνθήκες της βόρειας Ευρώπης. Μέλη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται επί του παρόντος στην γειτονική αεροπορική βάση Ämari - όπου υποστηρίζουν την αποστολή του NATO Baltic Air Policing - συμμετείχαν επίσης στην πορεία.

Μονάδες στρατιωτών του βρετανικού στρατού σε ειδικά επιλεγμένη περιοχή όπου γίνεται η εκπαίδευση Διαχείρισης Ψυχρού Καιρού στην Εσθονία, βαδίζουν μέσα σε χιονισμένα δάση, κάνουν εξάσκηση σε ένα σίριαλ πυρ και κίνησης και κατασκευάζουν καταφύγια, εστίες φωτιάς στο δάσος.

Μιλώντας στον ανταποκριτή της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του ΝΑΤΟ, ο Λοχίας Σάικς, επικεφαλής εκπαιδευτής διαχείρισης επιχειρήσεων κρύου κλίματος, είπε τα εξής:

«Η λειτουργία στο κρύο είναι άβολη και είναι σκληρή δουλειά. Αυτό το παλιό ρητό του «να νιώθεις άνετα με το να νιώθεις άβολα» είναι απολύτως αληθινό εδώ και αυτό για αυτό έχει σχεδιαστεί το Cold Weather Operator's Course. Στο πιο βασικό επίπεδο, έχει σχεδιαστεί για να βγάζει τους ανθρώπους έξω, να τους εισάγει στο περιβάλλον, να χρησιμοποιεί το κιτ και τον εξοπλισμό για κρύο καιρό και ουσιαστικά να μπορεί να λειτουργεί στο πιο βασικό επίπεδο. Μία από τις προτεραιότητες είναι η επιβίωση, η οικοδόμηση ενός καταφυγίου.

Τα παιδιά θα περάσουν από κτιριακό καταφύγιο, κάνουμε ένα σύντομο μάθημα τροφίμων επιβίωσης και καλύπτουμε φωτιές και νερό. Από την τακτική πλευρά, θα καλύψουν το τακτικό κομμάτι, έτσι σκάβοντας μέσα στο χιόνι, δημιουργώντας ένα τακτικό καταφύγιο. Επίσης θα κάνουμε τα παιδιά να πραγματοποιήσουν μερικές βασικές ασκήσεις βολής χαμηλού επιπέδου μόνο για να τονίσουμε τη δυσκολία χειρισμού ενός οπλικού συστήματος χρησιμοποιώντας γάντια, χρήση γαντιών και ουσιαστικά πρακτική εξάσκηση εδώ σε αυτό το περιβάλλον. 

Η κινητικότητα είναι ίσως το μεγαλύτερο πράγμα που επηρεάζει περισσότερο τις τακτικές στο κρύο περιβάλλον και φυσικά σε κάθε πλευρά της χειμερινής περιόδου έχετε εκείνες τις συνθήκες απόψυξης όπου απολύτως όλα γίνονται λάσπη, και σε λάσπη και είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να κινηθούν».

Γεγονός είναι πως αν και σταδιακά ο χειμώνας περνάει, στις περιοχές αυτές αυξάνονται οι ΝΑΤΟικές μονάδες καθώς στα επιτελεία της βορειοατλαντικής συμμαχίας θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο μιας και θεωρούν τον Πούτιν ως έναν εντελώς αστάθμητο παράγοντα.