Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράςΗ προσωπική διαφορά αποτέλεσε, όπως είχε επισημανθεί πολλάκις από το Sin, «κόφτη» στις αυξήσεις των συντάξεων για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τους συνταξιούχους που είδαν μόνο λογιστική αύξηση στις συντάξεις τους, το υπουργείο Εργασίας σκέφτεται σοβαρά να προωθήσει ένα έκτακτο βοήθημα, για όσους έμειναν εκτός νυμφώνος. 

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που θα καρπωθούν το βοήθημα-επίδομα προσωπικής διαφοράς,  το οποίο θα κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι 155.000 συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους (κατάργηση φορολογικής κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων, βελτίωση ποσοστών αναπλήρωσης) και ένα μήνα μετά διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75%.

Η δεύτερη κατηγορία είναι 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική  εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς, έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ, δηλαδή ήταν πολύ μικρές.

Η τρίτη είναι 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Η τέταρτη 320.000 είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση, η οποία όμως ήταν πολύ χαμηλή (στα επίπεδα των 10 –  20 ευρώ). Μπορεί να μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά τους, αλλά το τίμημα ήταν να περιοριστεί δραματικά το τελικό ποσό της αύξησης.

sofokleousin.gr