Τι συνέβαινε στην Αθήνα την ώρα που το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρούσε για την Τουρκία;



Ο εγκέλαδος ''ξύπνησε'' μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1999, αλλά και μνήμες από την «διπλωματία των σεισμών», που βρισκόταν εν υπνώσει για 24 ολόκληρα χρόνια

Περισσότερους από 5000 νεκρούς θρηνεί η Τουρκία  από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, ο οποίος ταρακούνησε και άλλες χώρες, όπως τη Συρία ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο, ακόμα και τη Γεωργία.

Τα 7,8 ρίχτερ και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν με τα χιλιάδες θύματα στην Τουρκία, ξύπνησαν μνήμες. Μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1999, αλλά και μνήμες από την «διπλωματία των σεισμών», που βρισκόταν εν υπνώσει για 24 ολόκληρα χρόνια. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός μίλησαν τηλεφωνικώς με τον Ταγίπ Ερντογάν, το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών έδωσαν μάλιστα ραντεβού να τα πουν στις Βρυξέλλες στις 14 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο εγκέλαδος έδιωξε και τα τουρκικά αεροπλάνα από το Αιγαίο. Ούτε μια πτητική δραστηριότητα χθες. Ας περιμένουμε όμως για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο FIR Αθηνών. Γιατί και στο παρελθόν (το 1999) έγινε, όπως ενθυμείστε κάτι τέτοιο, αλλά δεν κράτησε και πολύ.

Πώς όμως τα ρίχτερ ενεργοποίησαν, έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες (με τη ελπίδα ότι αυτός ο δίαυλος θα συνεχιστεί) και πως η Ελλάδα, όταν πρόκειται να συνδράμει σε ανθρωπιστική βοήθεια, σπεύδει από τις πρώτες; Η ελληνική βοήθεια ήταν η πρώτη που έφτασε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ιντζιρλίκ και οι διασώστες μας έτρεξαν αμέσως να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα κτίρια που έχαν καταρρεύσει. Αυτό που αντίκρυσαν ήταν σοκαριστικό.. Εικόνες πλήρους καταστροφής, κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, με τον αριθμό των θυμάτων συνεχώς να αυξάνεται. Κανέναν δεν άφησαν ασυγκίνητο…

Αυτή η εικόνα ωστόσο στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας που δείχνει τους 21 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, με τις χαρακτηριστικές μπλε στολές τους και τα κόκκινα καπέλα τους, μπροστά από ένα μεταγωγικό C-130, έτοιμοι να αναχωρήσουν για την σεισμόπληκτη Τουρκία, αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της χώρας μας στους σεισμόπληκτους μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Μια εικόνα γεμάτη ανθρωπιά που μαζί με τους πυροσβέστες βρίσκονταν δίπλα τους και δύο διασωστικοί σκύλοι, ένα ειδικό διασωστικό όχημα, ένας αξιωματικός του Πυροσβεστικού με εξειδίκευση στην υποστύλωση κτιρίων και πέντε γιατροί από το ΕΚΑΒ. Την ώρα που το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρούσε για την Τουρκία, στην Αθήνα συνέβαιναν τα εξής, σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα".

* Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

* Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan κατά την οποία εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Erdoğan τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Erdoğan ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια. Έτσι άλλη μια γραμμή επικοινωνίας αποκαταστάθηκε λόγω της τραγωδίας. Το «Μητσοτάκης γιοκ», το… κατάπιε ο εγκέλαδος

* Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινωνούσε με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου για να του εκφράσει την συμπαράσταση της χώρας μας (και του ελληνικού λαού) στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

* Ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την συμπαράστασή του. Έκλεισε μαζί του ραντεβού να συναντηθούν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ: «I’ll see you in Brussels», του έγραψε σε SMS.


* Στις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό από νωρίς το πρωί και αργότερα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν: «Οι γείτονες είναι εδώ, για να δίνουν χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλον», είπε.

* Οι Μητροπόλεις της Θράκης συγκεντρώνουν βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

* Αυτή η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία εξέφρασε στα ελληνικά η τουρκική πρεσβεία στην χώρα μας: “Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε μήνυμά της μέσω Twitter.