Πώς οι Γερμανοί ευνοήθηκαν από την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35Πώς οι Γερμανοί ευνοήθηκαν από την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400.

H Toυρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 αμερικανικών F-35, λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 (σ.σ. αλλά και επειδή το σύστημα 5G της Τουρκίας στηρίζεται σε κινεζική τεχνολογία της Huawei).

Όπως έγινε γνωστό, τον ρόλο της Τουρκίας στην γραμμή παραγωγής των F-35 θα αναλάβουν οι Γερμανοί.

Η Lockheed Martin και η Northrop Grumman υπέγραψαν συμβόλαιο με τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall για την παραγωγή της μεσαίας ατράκτου του μαχητικού F-35.

«Αυτή η παραγωγή πραγματοποιούνταν στο παρελθόν από την Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ)», σημειώνει το τουρκικό αμυντικό σάιτ savunmasanayist.com.

Η συμφωνία μεταξύ της Rheinmetall και των αμερικανικών εταιρειών, η οποία καλύπτει την εγκατάσταση μιας δεύτερης ολοκληρωμένης γραμμής συναρμολόγησης μεσαίου κύτους F-35 στην Ευρώπη, σημαίνει κατά μία έννοια ότι ο ρόλος της TAI δίνεται στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall.

Η απομάκρυνση τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των F-35, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα εφοδιασμού και να αυξηθεί το κόστος.

Να σημειωθεί πως έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35A που έχουν ολοκληρωθεί και προορίζονταν για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία φυλάσσονται αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.