Οι πύραυλοι HAWK του Στρατού που θωρακίζουν τους ουρανούς για 58 χρόνια



Ποια είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα Hawk ή πύραυλοι ΧΩΚ του Στρατού Ξηράς, που επί 50 χρόνια θωρακίζουν τους ελληνικούς αιθέρες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το σύστημα HAWK είναι ο πρόγονος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας PATRIOT της Raytheon Technologies.

Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 42 συστήματα, που συγκροτούν τις μοίρες 180 και 181 Πυροβολικού, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των στρατηγικών στόχων του λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το 2006 ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός τους στο επίπεδο Phase 3, διπλασιάζοντας σχεδόν την εμβέλεια εμπλοκής στόχου από τα 25χλμ στα 42 χλμ και ύψος 45.000 ποδών ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμπλέξουν ακόμη και ελικόπτερα, drones ή ακόμη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές μικρότερο των 23 χλμ.

Έχουν χρόνο απόκρισης 10-16 δευτερόλεπτα και ρυθμό βολής έναν πύραυλο ανά 5 δευτερόλεπτα. Έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας από 90% ως 95%.

Τα πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα HAWK παρελήφθησαν από τον Ελληνικό Στρατό το 1965 μαζί με 500 πυραύλους.

Μέχρι σήμερα, επί 58 χρόνια, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην θωράκιση των ελληνικών αιθέρων. Όμως, στο σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα που καθιστούν επιτακτικό τον σχεδιασμό της σταδιακής απόσυρσής τους και αντικατάστασής τους από νέα, αυτομεταφερόμενα αντιαεροπορικά συστήματα.

Το κύριο μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της δικτυοκεντρικής διασύνδεσης, ώστε να μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα επικοινωνίας και να ενεργοποιούνται ως τμήματα μίας συνολικής ομπρέλας προστασίας τω ελληνικών αιθέρων κι όχι ως αυτόνομες αντιαεροπορικές μονάδες, που προσφέρουν κάλυψη περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας των εκπροσώπων της εταιρείας RAYTHEON, του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS.