Συζητήσεις Αθήνας-Βερολίνου για εργοστάσιο Leopard στην Ελλάδα-Ποιο το αντάλλαγμα



Σε προχωρηµένες συζητήσεις για τη δηµιουργία εργοστασίου παραγωγής ή, εναλλακτικά, εκσυγχρονισµού και βαρέας επισκευής των αρµάτων µάχης Leopard στη Βόρεια Ελλάδα, µε αντάλλαγµα την παράδοση ενός αριθµού από αυτά που κατέχει ο ελληνικός στρατός στην Ουκρανία, βρίσκονται το ελληνικό µε το γερµανικό υπουργείο Αµυνας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το θέµα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αµυνας του ΝΑΤΟ την περασµένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος µε τον Γερµανό οµόλογό του Μπόρις Πιστόριους, στη διάρκεια της οποίας ο δεύτερος µετέφερε στον πρώτο την πρόθεση της Γερµανίας να δώσει στην Ελλάδα την άδεια να παραχωρήσει Leopard στην Ουκρανία, «εφόσον αυτό δεν διαταράσσει την αµυντική της διάταξη».

Να επισηµάνουµε πως η χώρα µας για να παραδώσει Leopard στο Κίεβο θα πρέπει προηγουµένως να εξασφαλίσει την άδεια από τον τελικό χρήστη (end user license agreement), στην προκειµένη περίπτωση δηλαδή από τη Γερµανία, καθώς διαφορετικά ενδέχεται να βρεθεί αντιµέτωπη µε κυρώσεις που φτάνουν µέχρι και την κατάργηση όλων των συµφωνιών που έχει συνάψει µε το Βερολίνο αναφορικά µε την παροχή συντήρησης και ανταλλακτικών για την υποστήριξή τους.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Πιστόριους ζήτησε από τον κ. Παναγιωτόπουλο την αποστολή όσων αρµάτων µάχης δεn χρειαζόµαστε, αλλά κι εκείνων που έχουν σηµαντικά προβλήµατα, στη Γερµανία, ώστε να επισκευαστούν αρχικά εκεί και εν συνεχεία να σταλούν στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος εµφανίστηκε θετικός σε µια τέτοια προοπτική, ζητώντας όµως να εξεταστεί ως πιθανότητα η µεταφορά και εγκατάσταση στη χώρα µας µιας γραµµής παραγωγής των συγκεκριµένων αρµάτων, η οποία, πέρα από την εξυπηρέτηση των δικών µας αναγκών, θα διαθέτει τη δυνατότητα να λαµβάνει παραγγελίες και από τις περίπου 20 ακόµη χώρες, που επίσης έχουν άρµατα µάχης Leopard στην κατοχή τους.