Μεγαλύτερη ασπίδα στο Αιγαίο με πυραύλους SpikeΤην προμήθεια 34 συστημάτων των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας για τον Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Απάτσι και το Πολεμικό Ναυτικό, ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ

Ενα από τα πιο απόρρητα όπλα των Ισραηλινών, τα Spikes, δρομολογήθηκε ώστε να το προμηθευτούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ, σε μια πολύωρη συνεδρίασή του. Ηταν μια σύμβαση η οποία πέρασε από πολλά κύματα και από πολλές αναβολές, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από τη Βουλή, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, αλλά και για τον λόγο ότι η κυβέρνηση ήθελε η σύμβαση για την προμήθεια των Spikes να προβλέπει και ελληνική συμμετοχή, με τη μεταφορά προηγμένης αμυντικής τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες εκεί γύρω στο 40%. 

Η σύμβαση θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, εννέα για την Αεροπορία Στρατού και τα ελικόπτερα Apache ΑΗ-64Α και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους. Το ύψος της σύμβασης αγγίζει τα 335 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 280 εκατομμύρια αφορούν τους Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς στον Εβρο και τα νησιά και τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια τα οκτώ συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού (τέσσερα συστήματα για τις κανονιοφόρους και τέσσερα Spike ER2 για τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, τα ονομαζόμενα «Μαχητές»).

Πρόκειται για ένα όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να επιχειρήσει και νύχτα και μέρα, με ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου της πορείας  σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου. Και το σημαντικότερο; Θα μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο.

 Μπορεί να προσβάλει πολλά είδη στόχων και να τοποθετηθεί σε  πολλά είδη πλατφορμών: από στρατιωτικά τζιπ έως αγροτικά διπλοκάμπινα φορτηγά και από ελικόπτερα (όπως Απάτσι) έως μικρά ταχύπλοα σκάφη. Ειδικά πάνω στα τελευταία μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό θαλάσσιο όπλο, που μαζί με τις πυραυλακάτους, τα αόρατα υποβρύχια μπορούν εύκολα να μετατρέψουν το Αιγαίο σε «παγίδα θανάτου» για τις όποιες εχθρικές δυνάμεις.

in.gr