To Πεντάγωνο κατέρριψε άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα



Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα, μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε το περιστατικό σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επιβεβαιώθηκε εάν το αντικείμενο ήταν μπαλόνι, αλλά ταξίδευε σε ύψος που το καθιστούσε πιθανή απειλή για τα πολιτικά αεροσκάφη. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κατάρριψη του αγνώστου αντικειμένου «με μεγάλη προσοχή». Είπε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τα νερά στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.

Το αντικείμενο ταξίδευε στα 40.000 πόδια, σύμφωνα με τους New York Times. Οι αξιωματούχοι το περιέγραφαν ως «αντικείμενο» επειδή αυτή ήταν η καλύτερη περιγραφή που είχαν για αυτό.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό να καταρρίψει το αντικείμενο, και το έκαναν», είπε ο Κίρμπι. Πρόσθεσε αργότερα ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις απειλής
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν «καταφατικές ενδείξεις στρατιωτικής απειλής» για τους ανθρώπους στο έδαφος από το αντικείμενο. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν υπήρχε εξοπλισμός παρακολούθησης στο αντικείμενο που καταρρίφθηκε.

Θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης των συντριμμιών, είπε ο Κίρμπι. Είπε ότι το αντικείμενο ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» — πολύ μικρότερο από το κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Η δράση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

in.gr