Πούτιν: Η Ρωσία δέχτηκε «τρομοκρατική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ εναντίον αμάχωνΟ Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία χτυπήθηκε από “τρομοκρατική επίθεση” στη νότια περιοχή Μπριάνσκ που συνορεύει με την Ουκρανία και υποσχέθηκε να συντρίψει την ουκρανική ομάδα σαμποτέρ, όπως την αποκάλεσε, η οποία άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκηνοθέτησε μια ψευδή “πρόκληση”, αλλά φάνηκε επίσης να υπαινίσσεται πως κάποιας μορφής επιχείρηση διενεργήθηκε πράγματι από Ρώσους αντικυβερνητικούς.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πούτιν κατηγόρησε την ομάδα ότι άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, μεταξύ των οποίων παιδιά. Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ Αλεξάντερ Μπογκομάζ δήλωσε πως από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκε ένα εντεκάχρονο παιδί.

“Δεν θα καταφέρουν τίποτε. Θα τους συντρίψουμε”, είπε ο Πούτιν υποστηρίζοντας ότι η ομάδα αποτελείτο από το είδος των ανθρώπων που θέλουν να κλέψουν από τη Ρωσία την ιστορία και τη γλώσσα της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανέφερε αρχικά ότι ο στρατός και η FSB προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν “μια ένοπλη ομάδα Ουκρανών εθνικιστών” που είχαν διασχίσει τα σύνορα.

Η FSB ανέφερε αργότερα ότι η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Ανέφερε ότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών και πως η εκκαθάρισή τους ήταν σε εξέλιξη. Δεν έκανε αναφορά σε πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων σύμφωνα με τα οποία συνελήφθησαν όμηροι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα προσδιορίσουν ποιος έφερε την ευθύνη και πως ο Πούτιν ενημερωνόταν από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για την κατάσταση.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε στο Twitter: “Η ιστορία για ουκρανική ομάδα σαμποτάζ στη ΡΟ (Ρωσική Ομοσπονδία) είναι κλασική σκόπιμη πρόκληση”.

Ο Ποντολιάκ είπε πως η Ρωσία “θέλει να τρομάξει τον λαό της προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση σε μια άλλη χώρα και την αυξανόμενη φτώχεια έπειτα από έναν χρόνο πολέμου”.