Το ρωσικό αρματικό δυναμικό στην Ουκρανία στην κόψη του ξυραφιού



Οι ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες ισχυρίζονται ότι μόνο το 10% περίπου των αρμάτων μάχης στις ρωσικές αποθήκες μπορούν να επισκευαστούν

Οι δυτικές κυρώσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναβαθμίσει τον στόλο των T-72 για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αναλυτή του Foreign Policy Research Institute, Ρόμπερτ Χάμιλτον. Τα ανταλλακτικά για το πιο προηγμένο σκοπευτικό αρμάτων μάχης της Ρωσίας, το οποίο απέκτησε με «όχι αρκετά νόμιμα μέσα» από έναν Γάλλο προμηθευτή πριν από περίπου δέκα χρόνια, είναι όλο και πιο μη διαθέσιμα.

Έτσι, το Κρεμλίνο «αναβαθμίζει» τα άρματα μάχης του με λιγότερο ικανά σκοπευτικά ρωσικής κατασκευής που μειώνουν την εμβέλεια από τέσσερα μίλια, σε δύο μίλια. Ίσως το πιο ανησυχητικό από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, είναι ότι το T-72 και τα περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης υποφέρουν από ένα ελάττωμα στο σχεδιασμό αποθήκευσης πυρομαχικών λόγω του οποίου ένα χτύπημα σχεδόν οπουδήποτε στον πυργίσκο προκαλεί έκρηξη των πυρομαχικών, σκοτώνοντας αμέσως το πλήρωμα και συχνά πετώντας τον πυργίσκο δεκάδες μέτρα στον αέρα.


Με τουλάχιστον 1.600 τανκς να έχουν ήδη χαθεί στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα. Μπορεί είτε να αναπτύξει περισσότερα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης του εκεί, εξαντλώντας τις δυνάμεις του για άλλα ενδεχόμενα, είτε μπορεί να αδειάσει τις αποθήκες του από άρματα μάχης παλαιότερων μοντέλων με την ελπίδα ότι αρκετά από αυτά θα αρκέσουν για να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Και οι δύο επιλογές έρχονται με προβλήματα.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο περίπου 600 από τα προηγμένα άρματα μάχης T-90 και μόνο περίπου 400 από αυτά είναι επισκευάσιμα. Διαθέτει ακόμη λιγότερα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης του, το T-14 Armata, που θεωρείται ισάξιο με τα καλύτερα άρματα μάχης που έχει το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία σχεδίαζε αρχικά να αγοράσει 2.300 T-14, αλλά τα μείωσε σε μόλις 132. Αρκετές εκατοντάδες προηγμένα άρματα μάχης θα έκαναν σίγουρα τη διαφορά στην Ουκρανία, αλλά θα άφηναν τη Ρωσία επικίνδυνα εκτεθειμένη αλλού, ειδικά κατά μήκος της δυτικής πλευράς της που συνορεύει με χώρες του ΝΑΤΟ.

Το άδειασμα των αποθηκών από παλαιότερα τεθωρακισμένα άρματα μάχης σε μακροχρόνια αποθήκευση δεν θα ήταν επίσης πανάκεια. Ενώ η Ρωσία έχει έως και 10.000 τανκς που «αναπαύονται» στις αποθήκες της, αυτά είναι συχνά σε φρικτή κατάσταση. Ένας κύριος λόγος για αυτό είναι ένας γνωστός στη Ρωσία: η διαφθορά.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες ισχυρίζονται ότι μόνο το 10% περίπου των αρμάτων μάχης στις ρωσικές αποθήκες μπορούν να επισκευαστούν, σημειώνοντας ότι «οπτικές συσκευές και ηλεκτρονικά που περιέχουν πολύτιμα μέταλλα κλάπηκαν από τα οχήματα μάχης», μερικά από τα οποία «αποσυναρμολογήθηκαν πλήρως» και έμειναν ακόμη και χωρίς κινητήρες. Άλλες πηγές επιβεβαιώνουν τον αντίκτυπο της διαφθοράς στην ικανότητα των ρωσικών αρμάτων μάχης. 

Σε ορισμένα κατεστραμμένα ρωσικά τανκς, τα ουκρανικά στρατεύματα ανακάλυψαν ότι η εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση που είχε σχεδιαστεί για να νικήσει τις επιθέσεις στο τανκ είχε κενωθεί, «με μερικά μόνο από τα απαραίτητα εξαρτήματα ανέπαφα και χωρίς στοιχεία ότι τα σχετικά πολύτιμα εκρηκτικά είχαν υπάρξει ποτέ εκεί».