ΗΠΑ: Η Κίνα δεν έχει αποκλείσει την προμήθεια της Ρωσίας με όπλα



Πιέσεις δέχεται η Κίνα και από Αυστραλία
Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Κίνα έχει πάρει απόφαση να δώσει όπλα στη Ρωσία λέει ο Λευκός Οίκος

Αν και η Κίνα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι προτίθεται να δώσει όπλα στη Ρωσία, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Σε δηλώσεις του ο John Kirby, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε πως αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Κίνα έχει πάρει απόφαση να προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία, παρόλο αυτά «το ενδεχόμενο αυτό παραμένει στο τραπέζι».
«Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας και θα αμαύρωνε τη διεθνή φήμη της, στην οποία δίνει μεγάλη σημασία. Έχουμε εκφράσει στην Κίνα την ανησυχία μας» ανέφερε ο Kirby, διατηρώντας στο προσκήνιο το σενάριο αυτό, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο το έχει διαψεύσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Πιέσεις και από την Αυστραλία

Πέρα από τις ΗΠΑ, σχετικές προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο απηύθυναν πρόσφατα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, ενώ και η Αυστραλία κάλεσε την Κίνα να κάνει το σωστό και να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Penny Wong έθεσε το ζήτημα αυτό στον Κινέζο ομόλογό της στο πλαίσιο της συνόδους των ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της G20, αναφέροντας πως για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνεται η Ρωσία και ότι αναμένει από την Κίνα να εφαρμόσει υπεύθυνη πολιτική.

www.bankingnews.gr