Γιάννης Παπαγιαννάκης: Ο ήρωας της ΕΜΑΚ που έγινε viral - Τι λέει για όσα αντιμετώπισε στα ΤέμπηΤις συγκλονιστικές στιγμές που βιώνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλες αυτές τις ημέρες στο σημείο της σύγκρουσης, αποτυπώνει μια φωτογραφία που έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Ενα μέλος της ΕΜΑΚ, ο Γιάννης Παπαγιαννάκης, γονατίζει συντετριμμένος στα συντρίμμια.

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έκανε γνωστή την ταυτότητά του αφού είναι μέλος της οικογένειάς του.Γιάννης Παπαγιαννάκης: Είναι από τις πιο σκληρές εικόνες που έχω δει
Ο Γιάννης Παπαγιαννάκης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Metropolis 95.5» και η μαρτυρία του είναι σημαντική αφού έφθασε στον τόπο της τραγωδίας τρεις ώρες μετά το δυστύχημα: «Δυστυχώς εκείνη τη στιγμή με όλα όσα συνέβαιναν δεν μπορούσε να ερευνήσει στο χώρο. Την ώρα που είχα φτάσει είχε σβήσει η φωτιά αλλά οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές.

Απλά η δική μας η δουλειά ήταν να αρχίσουμε να ερευνούμε για τους ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους. Οταν πήγαμε εκεί γνωρίζαμε πως πλέον εμείς δεν θα ερευνούσαμε για ζωντανούς. Οσοι είχαν καταφέρει να βγουν ζωντανοί, βγήκαν άμεσα μέσα στην πρώτη ώρα και επομένως γνωρίζαμε πως το δικό μας έργο αφορούσε νεκρούς. Ολες οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές και είμαι ακόμη φορτισμένος και προφανώς δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις εικόνες ποτέ.

Γνωρίζαμε πως είχαν αναπτυχθεί τέτοιες θερμοκρασίες από τη φωτιά και ξέραμε πως δεν θα συναντήσουμε ζωντανό. Αλλά για μας είναι θέμα τιμής να βρούμε έστω και κάτι από τους ανθρώπους που ήταν μέσα στις άμορφες μάζες. Υποχρέωση μας γιατί έπρεπε να δώσουμε κάτι στους συγγενείς για να αποχαιρετίσουν τους ανθρώπους τους με μια κηδεία γνωρίζοντας πως εκεί υπάρχει κάτι από αυτούς. Για εμάς το να βρουμε ένα σημάδι είναι κάτι ιερό και σημαντικό. Στα 23 χρόνια μου στην ΕΜΑΚ, μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο σκληρές εικόνες αυτά που είδαμε. Προφανώς και πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί για να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά από την άλλη δεν μπορείς να μην επηρεαστείς γιατί είσαι άνθρωπος πάνω απ’ όλα».

Γιάννης Παπαγιαννάκης: Το σχόλιο του Κωνσταντίνου Νίκα

Την φωτογραφία αυτή σχολίασε με τον δικό του τρόπο ο Κωνσταντίνος Νίκας, ο διασώστης που επιχείρησε μαζί με την ομάδα της ΕΜΑΚ στο σεισμό της Τουρκίας: «Γιάννη, μαζί σου λυγίζουμε όλοι μας, από το βάρος του αδιανόητου έργου που κάνετε τις τελευταίες ημέρες. Γιατί όλοι μας ξέρουμε πως η δουλειά αυτή, πέρα από κάποιες στιγμές επιτυχίας, είναι γεμάτη ματαιώσεις, απογοητεύσεις και δυσκολίες.

 Και όλες αυτές οι στιγμές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από τελετές και επαίνους ηρωισμού και αυτοθυσίας, που προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε μόνοι, με τους συναδέλφους και τους δικούς μας ανθρώπους. Και τις κουβαλάμε και μας κουβαλάνε και αυτές. Για όλα αυτά και άλλα τόσα λυγίζουμε όλοι μαζί σου, αλλά είμαστε και όλοι πλάι σας. Υπομονή, κουράγιο και δύναμη».