“Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές



Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο μέλη ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, που η Ουάσιγκτον κατηγόρησε πως ευθύνονταν για επίθεση με UAV, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Aμερικανός συμβασιούχος και να τραυματιστούν ακόμη ένας συμβασιούχος και πέντε Aμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών είχε καθορίσει ότι το drone ήταν ιρανικής καταγωγής, αλλά δεν προσέφερε άλλα άμεσα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό. Το drone έπληξε μια βάση του συνασπισμού στη βορειοανατολική συριακή πόλη Χασάκα.

Το Ιράν βασίζεται σε ένα δίκτυο δυνάμεων πληρεξουσίων μέσω της Μέσης Ανατολής, για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τον πρωταρχικό περιφερειακό εχθρό του.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι ΗΠΑ έχουν δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία από το 2015, όταν αναπτύχθηκαν ως μέρος της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, και διατηρούν εκεί περίπου 900 στρατιώτες, συνεργαζόμενοι με δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της Συρίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έπληξαν στόχους σε τρεις πόλεις στην ανατολική Συρία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν εκρήξεις στο Deir el-Zour, μια στρατηγική επαρχία που συνορεύει με το Ιράκ και περιέχει κοιτάσματα πετρελαίου. Ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν και  συριακές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή, η οποία επίσης έχει δει ύποπτες αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, που φέρεται να στοχεύουν ιρανικές διαδρομές ανεφοδιασμού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης, κατέθεσε τον απολογισμό των νεκρών από επιδρομές των ΗΠΑ σε 11 μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων έξι σε αποθήκη όπλων στη συνοικία Χαραμπές στην πόλη Ντέιρ ελ Ζουρ και πέντε άλλους σε στρατιωτικές θέσεις κοντά στις πόλεις Mayadeen και Boukamal.

Από ξένο μέσο ενημέρωσης επισημαίνεται ότι, τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν νωρίτερα στο πετρελαϊκό κοίτασμα al-Omar στο Deir el-Zour, όπου στεγάζονται αμερικανικά στρατεύματα, ένα προφανές μπαράζ αντιποίνων στα αμερικανικά πλήγματα.

Η παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, η οποία «δίνει λόγο» μόνο στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι η κατά κόρον ύποπτη ότι,  αυτή διεξάγει επιθέσεις με drones που μεταφέρουν βόμβες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και το Ιράν ανταλλάσσουν επιθέσεις στη Συρία, η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, της οποίας οι αντίπαλες δυνάμεις έχουν κάνει βήματα προς την ύφεση τις τελευταίες ημέρες μετά από χρόνια αναταραχής.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, δήλωσε  ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών είχε καθορίσει ότι το drone ήταν ιρανικής καταγωγής, αλλά δεν προσέφερε άλλα άμεσα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό. Το drone έπληξε μια βάση του συνασπισμού στη βορειοανατολική συριακή πόλη Χασάκα. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί και ένας αμερικανός εργολάβος.

Η ανταλλαγή στρατιωτικών πληγμάτων έγινε καθώς η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, εργάζονται για να ανοίξουν εκ νέου τις πρεσβείες η μια στις χώρες της άλλης. Το βασίλειο αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες να ανοίξει εκ νέου μια πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία , της οποίας ο αντιμαχόμενος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, έχει υποστηριχθεί από το Ιράν στον μακρύ πόλεμο της χώρας του.

Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Michael "Erik" Kurilla, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πρόσθετα πλήγματα εάν χρειαστεί. «Είμαστε έτοιμοι για επεκτάσιμες επιλογές ενόψει τυχόν πρόσθετων ιρανικών επιθέσεων», ανέφερε.

Εν τούτοις, η διπλωματία για την αποκλιμάκωση της ανταλλαγής φάνηκε να ξεκινά αμέσως. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, μίλησε τηλεφωνικά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν καθώς και τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Η Ντόχα υπήρξε συνομιλητής μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ πρόσφατα, εν μέσω εντάσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι, από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ που σκότωσε τον Στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020, το Ιράν επιδίωξε «να κάνει τη ζωή δύσκολη» για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν ανατολικά του Ευφράτη.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι, ο πόλεμος της Συρίας ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011 που συντάραξαν την ευρύτερη Μέση Ανατολή και ανέτρεψαν κυβερνήσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Υεμένη.

Αργότερα μετατράπηκε σε μια περιφερειακή σύγκρουση αντιπροσώπων, που οδήγησε τη Ρωσία και το Ιράν να υποστηρίζουν τον Άσαντ. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι, πάνω από 300.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν στρατιώτες και αντάρτες που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Ο αριθμός τους πιστεύεται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες.